fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi skočili više od četiri odsto

Indeksi skočili više od četiri odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Dow Jones je na Vol stritu u ponedjeljak skočio više od pet odsto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli više od četiri odsto, nadoknadivši dobar dio gubitaka od prošle sedmice kada je širenje koronavirusa u svijetu izazvalo rasprodaju dionica.

Dow Jones je skočio 5,09 odsto na 26.703 boda, što je njegov najveći dnevni skok od 2009. godine. S&P 500 je porastao 4,6 odsto na 3.090 bodova, a Nasdaq indeks 4,49 odsto na 8.952 boda, prenosi Hrportfolio.

Zbog širenja koronavirusa van Kine, prošle sedmice su cijene akcija na najvećim svjetskim berzama oštro pale, pa je MSCI indeks svjetskih berzi potonuo više od deset odsto, što je njegov najveći sedmični gubitak od finansijske krize 2008. godine.

Pritom su američki S&P 500 i evropski STOXX 600 indeks zaronili u područje korekcije, što znači da su pali više deset odsto u odnosu na svoje prethodne rekordne nivoe.

Iako i dalje stižu vijesti o rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa van Kine, u ponedjeljak su na Vol stritu cijene dionica snažno porasle prvi put nakon sedam dana uzastopnog pada.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će najveće centralne banke u svijetu uvesti podsticajne mjere kako bi spriječile veće ekonomske štete.

U petak je predsjednik Feda, Jerome Powell, kazao da će američka centralna banka djelovati prikladno kako bi podržala privredu suočenu s rizikom od širenja koronavirusa.

Zbog toga ulagači očekuju da će Fed na sjednici 18. marta smanjiti ključne kamate barem 0,25 procentnih poena, a možda i 0,5 procentnih bodova.

Ulagači se nadaju da bi uskoro kamatne stope mogla smanjiti i japanska centralna banka, s obzirom da trećoj svjetskoj ekonomiji prijeti recesija.

Guverner Bank of Japan Haruhiko Kuroda kazao je da će centralna banka preduzeti neophodne korake kako bi stabilizovala finansijska tržišta.

Kako prvi službeni makroekonomski podaci pokazuju da je udar koronavirusa na kinesku ekonomiju veći nego što se procjenjivalo, ulagači vjeruju i da će kineske vlasti uvesti dodatne monetarne i fiskalne poticajne mjere.

Analitičari nijesu sigurni da se monetarnom politikom mogu riješiti svi problemi proizašli iz prijetnji koronavirusa, s obzirom na slabljenje potražnje i ekonomske aktivnosti.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 odsto na 6.654 boda, a pariski CAC 0,44 odsto na 5.333 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,27 odsto na 11.857 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...