fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndustrija zakočila ekonomiju eurozone u septembru

Industrija zakočila ekonomiju eurozone u septembru

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Slab rast aktivnosti u industriji zakočio je u septembru ekonomiju eurozone, saopšteno je iz londonske firme Markit, izdvojivši među zabrinjavajućim znakovima stagnaciju izvoza.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni pao je u septembru 0,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 54,1 bod, objavila je londonska firma za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, snizivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Rezultat odražava najslabiji tempo rasta aktivnosti u zoni primjene zajedničke evropske valute u četiri mjeseca, prenosi SEEbiz.

U Markitu izdvajaju najslabiji rast aktivnosti u industriji od maja 2016. godine, dok su u uslužnom sektoru aktivnosti blago ubrzale.

Kao glavni izvor problema ističu ipak trgovinu i niz protekcionističkih mjera koje su uvele velike privrede svijeta, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Najviše zabrinjavaju znakovi u stavci izvoza. Trgovinski tokovi su manje-više stali, što je u izrazitom kontrastu s rekordnim tempom rasta izvoza na kraju prošle godine”, naveo je glavni ekonomist Markita Chris Williams.

Geopolitičke napetosti i pojačane protekcionističke mjere ponovo su prigušile i očekivanja poslovnih čelnika za predstojeći period. Tako je u Njemačkoj poslovna klima pala na najniži nivo u nešto više od dvije godine.

“Poslovna očekivanja za predstojeći period su blizu najnižeg nivoa u protekle dvije godine, što znači da kompanije očigledno ne očekuju skoriji zaokret u potražnji”, ocijenio je Williamson.

Prema njegovim procjenama, privreda eurozone u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju trebalo bi da uspori u odnosu na očekivani 0,5-odstotni rast u prethodna tri mjeseca, s obzirom na nesumnjivo posustajanje proizvodnje i priliva novih narudžbina u proteklim mjesecima.

Najčitanije