fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndustrija čiste energije i OIE da budu dio ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana

Industrija čiste energije i OIE da budu dio ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Industrija čiste energije i obnovljivih izvora (OIE) mora se podržati zajedničkim mehanizmima i biti dio ekonomskog oporavka zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

„Cilj je težak, a svako odlaganje bilo bi cjenovno i ekološki neodrživo“, kazala je Drakić.

Drakić, koja je i članica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma ZB6 je, kako je saopšteno iz PKCG, učestvovala u radu poslovnog foruma Njemačka-Zapadni Balkan, koji je u utorak održan u Berlinu u okviru ekonomskog dijela Samita Zapadnog Balkana.

Drakić je, govoreći na panelu o izazovima i perspektivama Zajedničkog regionalnog tržišta i o tome da li će energetska kriza dovesti do implementacije Zelene agende, istakla da period neizvjesnosti izazvan kovidom, a produbljen rusko-ukrajinskom krizom, dodatno otežava poslovanje kompanijama regiona i otvara brojna pitanja.

Sve su učestalije debate o implementaciji European Green Deala zbog energetske krize koja je globalnih razmjera, što povlači i niz pitanja i izazova kada je u pitanju Zelena agenda.

„Nema dileme da svaka od ekonomija zemalja članica Evropske unije (EU) i van nje mora pronaći formulu za dostizanje balansa između energetske sigurnosti, stabilnosti cijena energije i obaveza da se postigne klimatska neutralnost“, poručila je Drakić.

Ona smatra da je u kontekstu ostvarenja Zelene agende i energetske krize važno pravilno analizirati sve parametre koji utiču na donošenje odluka, posebno uzimajući u obzir da zemlje Zapadnog Balkana posjeduju izuzetan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije.

„Tržište nam sada šalje jasne signale da su OIE projekti isplativi i to treba iskoristiti. Ulaganja u mnoge od njih, u prvom redu mislim na izgradnju solarnih elektrana, već je počelo i smatram da treba nastaviti u tom smjeru, upravo jer to diktira tržište. Ipak, važno je da ti, kao i drugi projekti OIE, ne dovedu do prezasićenja tržišta. Upravo zato oni moraju biti dio adekvatne agende, koja bi bila garant dostizanja njihove i ukupne energetske i tržišne održivosti“, saopštila je Drakić.

Ona je učesnike foruma upoznala sa tim da je PKCG uputila predloge mjera Vladi koji se u najvećem odnose na energetiku, sa težnjom da se stavovi privrednika postave u fokus pažnje donosioca odluka.

„Samo sinergija poslovnog sektora i kreatora politika može obezbijediti sigurnu ekonomsku budućnost“, naglasila je Drakić.

Prema njenim riječima, stvaranje pretpostavki za implementaciju politika EU, kao što je ova koja se odnosi na Zelenu agendu, zahtijeva i podršku i razvoj infrastrukture i to ne samo energetske, već i saobraćajne, telekomunikacione i druge.

„Činjenica da u najavi imamo grantove za zemlje Zapadnog Balkana za projekte interkonekcije i razvoja obnovljivih izvora energije, raduje i ohrabruje. To vidimo kao novi investicioni talas, izuzetno potreban ekonomijama zemalja regiona, kao i poruku da EU, uprkos brojnim izazovima, prepoznaje evropsku perspektivu našeg regiona“, navela je Drakić.

Na panelu je govorio i državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.
(kraj) jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije