fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa, jer su ulagači oprezni uoči objave novog izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji bi mogao uticati na smjer tržišta.

Dow Jones je oslabio 0,16 odsto na 39.069 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 odsto na 5.069 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 odsto na 15.976 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su prošle sedmice indeksi snažno porasli, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja vještačke inteligencije, nova sedmica počela je blagim padom cijena dionica.

S&P 500 indeks porastao je u 15 od posljednjih 17 sedmica, što se dogodilo još samo jednom u posljednjih 50 godina.

Tako dugi pozitivan trend zahvaljuje se špekulacijama da će američka centralna banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od marta.

Međutim, nakon što su nedavni podaci pokazali da je inflacija u SAD-u u januaru neočekivano porasla, smanjenje kamata Feda u martu više se na tržištu ni ne spominje, a splasnule su i šanse za rez u maju.

Tako sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi da smanjuje kamate na sjednici u junu.

Prošle sedmice špekulacije o kamatama bile su u drugom planu, jer je tržište pokretala euforija u vezi vještačke inteligencije, nakon što je proizvođač čipova Nvidia objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Ipak, tržište se posljednjih dana smirilo, a u fokusu su ponovo ekonomski pokazatelji koji bi mogli uticati na očekivanja u vezi kamatnih stopa.

S najviše pažnje čeka se izvještaj o indeksu cijena za ličnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koji će biti objavljen u četvrtak.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom na to da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 odsto na 7.684 boda, a pariski CAC 0,46 odsto na 7.929 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,02 odsto na 17.423 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije