fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli više od dva odsto nakon izbora

Indeksi porasli više od dva odsto nakon izbora

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u srijedu cijene dionica skočile više od dva odsto, jer je nakon izbora za američki Kongres otklonjena velika neizvjesnost koja je sedmicama vršila pritisak na tržište.

Dow Jones skočio je 545 bodova ili 2,13 odsto na 26.180 bodova, S&P 500 je porastao 2,12 odsto na 2.813 poena, a Nasdaq indeks 2,64 odsto na 7.570 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) demokrate su zadobili kontrolu nad Predstavničkim domom, dok su republikanci ojačali svoju većinu u Senatu.

Do sada su u oba doma većinu imali republikanci, pa se smatra da će podijeljeni Kongres predstavljati poteškoću za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u sprovođenju njegovih politika usmjerenih biznisu, koje su uticale na rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

Analitičari smatraju da na tržišta pozitivno utiče uklanjanje neizvjesnosti koja je vladala uoči izbora.

Strateg u fondu Nuveen Asset Management, Brian Nick, kazao je da ishod izbora vjerovatno predstavlja paralizu za nove politike.

„U scenariju prema kome neće biti dodatnih fiskalnih uticaja ne očekuju se poremećaji u rastu ekonomije“, naveo je Nick.

U svih 11 sektora cijene dionica su snažno porasle, a predvodili su tehnološki i zdravstveni sektor sa skokom od 2,9 odsto.

U potrošačkom sektoru cijene dionica su porasle u prosjeku 3,1 odsto, najviše zahvaljujući skoku cijene dionice Amazon.coma za skoro sedam odsto.

Neki analitičari smatraju da će prevlast demokrata u Zastupničkom domu otežati Trumpu dobijanje podrške za njegova nastojanja da uvede nove regulacije usmjerene na poslovanje Amazona.

Na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,09 odsto na 7.117 bodova, frankfurtski DAX skočio je 0,83 odsto, na 11.579 poena, a pariski CAC 1,24 odsto na 5.137 bodova.

Najčitanije

Podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici jedini ispravan stav * Podgorica, (MINA) – Od Crne Gore...