fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli uoči izvještaja o inflaciji u SAD-u

Indeksi porasli uoči izvještaja o inflaciji u SAD-u

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će novi izvještaj pokazati da inflacioni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dalje popuštaju.

Dow Jones ojačao je 0,93 odsto, na 34.261 bod, dok je S&P 500 porastao 0,67 odsto, na 4.439 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 odsto, na 13.760 bodova, prenosi Hina.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će izvještaj o potrošačkim cijenama u junu, pokazati da inflacioni pritisci u SAD-u i dalje popuštaju.

U četvrtak će biti objavljen izvještaj o proizvođačkim cijenama u junu.

O tim će podacima, među ostalim, zavisiće dalje odluke američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) o kamatama.

Ovih je dana nekoliko zvaničnika Feda poručilo da će trebati dodatno povećati kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

Na sjednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na privredu i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovog mjeseca dodatno povećati kamate 0,25 postotnih bodova.

Među najvećim dobitnicama bile dionice u energetskom sektoru, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Znatno su porasle i cijene dionica banaka jer se ulagači nadaju da će kvartalni poslovni rezultati banaka biti dobri, s obzirom na to da su u posljednjih godinu znatno porasle kamatne stope.

Sezona objava poslovnih rezultata banaka i kompanija u drugom tromjesečju počinje krajem ove sedmice.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu bile 6,4 odsto manje nego u istom prošlogodišjem periodu.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 odsto, na 15.790 poena, a pariski CAC 1,07 odsto, na 7.220 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije