fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon procjena Feda

Indeksi porasli nakon procjena Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Streetu u srijedu su porasli, treći dan zaredom, nakon što su čelnici američke centralne banke zadržali procjene smanjenja kamata u ovoj godini, a povećali procjenu rasta ekonomije.

Dow Jones indeks ojačao je 1,03 odsto na 39.512 bodova, dok je S&P indeks porastao 0,89 odsto na 5.224 boda, a Nasdaq indeks 1,25 odsto na 16.369 bodova, prenosi Hrportfolio.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su nakon dvodnevne sjednice kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto. Ulagače je, međutim, ohrabrila potvrda procjena čelnika centralne banke da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, uprkos rastu inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u januaru i februaru.

To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Feda, Jerome Powell.

„Rast inflacije u prva dva mjeseca „nije promijenio ukupnu sliku, a to je da se inflacija, iako uz prepreke na putu, postepeno spušta prema ciljanom nivou od dva odsto“, rekao je Powell.

Nakon sjednice objavljene su i nove prognoze čelnika Feda, pri čemu su povećali procjenu rasta ekonomije u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 odsto. Doduše, povećali su i procjenu prosječne inflacije u ovoj godini s prethodnih 2,4 na 2,6 odsto, ali to nije zabrinulo ulagače, jer čelnici Feda i dalje smatraju da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata za po 0,25 procentnih bodova.

Zahvaljujući tome, u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su porasle, najviše u trgovačkom 1,5 odsto.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto na 7.737 bodova, a pariski CAC 0,48 odsto na 8.161 bod. Frankfurtski DAX je ojačao 0,15 odsto na 18.015 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije