fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon novih sankcija Rusiji

Indeksi porasli nakon novih sankcija Rusiji

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u četvrtak su snažno porasle, zahvaljujući zaokretu na tržištu nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Biden objavio nove, strože sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Dow Jones je ojačao 0,28 odsto na 33.223 boda, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto na 4.288 bodova, a Nasdaq indeks 3,34 odsto na 13.473 boda, prenosi Hina.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili duboko u negativnom području, pri čemu je Nasdaq bio u minusu više od tri odsto, jer su sve svjetske berze bile pod snažnim pritiskom zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Međutim, nagli zaokret uslijedio je nakon što je Biden objavio oštre sankcije Rusiji koje će putem kontrole izvoza biti usmjerene na ruski finansijski sistem i tehnološki sektor.

Američka vlada nametnula je sankcije ruskim kompanijama u državnom vlasništvu, te najvećim ruskim bankama Sberbank i VTB, pa je sada 80 odsto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.

Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanki, koja je u većinskom državnom vlasništvu i najveći kreditor ruske ekonomije, u roku od 30 dana.

EU je nametnula oštre sankcije Rusiji, kako najvećim tamošnjim bankama, tako i energetskom sektoru, koji je izrazito važan za funkcioniranje ruske države.

U četvrtak je, nedugo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, cijena barela nafte na londonskom tržištu, prvi puta nakon više od sedam godina, skočila iznad psihološki važnog nivoa od 100 USD.

Bijela kuća upozorila je da bi sukob mogao voditi rastu cijena nafte u SAD-u, ali da se s partnerima radi na tome da zajednički oslobode dodatne količine rezervi.
Tako su u četvrtak berzanski indeksi na Wall Streetu snažno porasli, nakon četiri dana oštrog pada, ali analitičari očekuju da će i idućih dana na tržištima vladati nesigurnost.

Ulagače zabrinjava mogući daljnji rast inflacije zbog rasta cijena energenata, pa ostaje da se vidi hoće li to navesti američku centralnu banku na agresivnije povećanje kamatnih stopa nego što se očekuje.

Na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,88 odsto na 7.207 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 3,96 odsto na 14.052 boda, a pariski CAC 3,83 odsto na 6.521 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dvosatna manifestacija umjesto tradicionalne šetnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindkata (USSCG) sjutra će, umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik...