fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon četiri dana pada

Indeksi porasli nakon četiri dana pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon četiri dana pada, međutim trgovalo se oprezno, pa su najviše porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima.

Dow Jones ojačao je 0,46 odsto, na 31.656 bodova, a S&P 500 0,3 odsto, na 3.966 poena. Nasdaq indeks pao je 0,26 odsto, na 11.785 bodova.

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u negativnom području da bi se u pozitivno probili tek pred kraj trgovanja, prenosi Hina.

To je prvi rast S&P 500 indeksa nakon četiri dana pada, tokom kojih je izgubio gotovo šest odsto.

Uprkos rastu indeksa, ulagači su u defanzivi, pa su najviše porasle cijene dionica u sektorima kao što su zdravstveni, u prosjeku 1,65 odsto, i uslužni, 1,4 odsto.

Ulagači nijesu skloni rizičnijim investicijama jer američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) od marta zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina.

Zbog toga se i u septembru očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 odsto izgleda da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, takođe, da bi do marta naredne godine mogle iznositi 3,99 odsto.

U četvrtak objavljeni podaci pokazali su da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošle sedmice pao više nego što se očekivalo, a to znači dalji pritisak na rast plata i inflacije.

Zbog toga će u petak u fokusu ulagača biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju rast broja zaposlenih u avgustu 300 hiljada, manje nego u prethodnom mjesecu.

„Budu li podaci slabiji, tržite bi moglo porasti, posebno ako se pokaže da usporava rast plata. Tržište je, kao i Fed, zavisno od makroekonomskih pokazatelja. Ubuduće će se pažljivo pratiti svaki podatak koji bi mogao sugerisati kada bi Fed mogao biti pri kraju s povećanjem kamata”, kazala je strateginja u firmi LPL Financial, Quincy Krosby.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,86 odsto, na 7.148 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6 odsto, na 12.630 poena, a pariski CAC 1,48 odsto, na 6.034 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije