fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli na početku sedmice

Indeksi porasli na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, nakon oštrog pada prošle sedmice, jer su se, zahvaljujući padu prinosa na obveznice, oporavile cijene dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,58 odsto, na 37.683 boda, dok je S&P 500 porastao 1,41 odsto, na 4.763 boda, a Nasdaq indeks 2,2 odsto, na 14.843 boda.

Najviše su porasle cijene dionica proizvođača čipova, kao što su Nvidia i Advanced Micro Devices, pa je indeks tog sektora skočio oko tri odsto, nakon što je prošle sedmice potonuo 5,8 odsto, prenosi Hina.

Oporavak tog sektora djelimično se zahvaljuje korekciji cijena nakon prošlosedmičnog pada, a djelimično padu prinosa na američke državne obveznice.

Znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Alphabet, koje su takođe prošle sedmice oštro pale.

Tehnološke dionice su vrlo osjetljive na kretanje inflacije i prinosa na obveznice.

Prošle sedmice prinosi su porasli jer su splasnule nade ulagača u agresivno smanjenje kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed). No, početkom ove sedmice prinosi su blago pali, što je podržalo cijene dionica tehnoloških kompanija.

„Ovo tržište definitivno zasad pokreću prinosi jer ulagači pokušavaju dokučiti kada će Fed početi smanjivati kamate i za koliko će ih u ovoj godini smanjiti”, kazao je direktor u firmi U.S. Bank Wealth Management, Bill Merz.

Iako procjene čelnika Feda s posljednje prošlogodišnje sjednice pokazuju da u ovoj godini očekuju smanjenje kamata u tri navrata, na tržištu se špekuliše da će ih Fed smanjiti u šest navrata, počevši od marta.

Međutim, te su špekulacije ponešto popustile nakon što je prošle sedmice objavljen zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice Feda, ali i nakon podataka o snažnijem nego što se očekivalo rastu zapošljavanja u SAD-u u decembru.

Zbog oštrog pada cijena nafte, najviše su pale cijene dionica u energetskom sektoru.

Oštro je, osam odsto, potonula i cijena dionice Boeinga, nakon privremenog prizemljenja na desetine aviona te kompanije dok traje inspekcija koja bi trebalo da otkrije zašto je eksplodirao dio trupa jednog modela Boeing 737 Max 9.

I na evropskim berzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 odsto, na 7.694 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74 odsto, na 16.716 poena, a pariski CAC 0,4 odsto, na 7.450 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...