fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli četvrti dan zaredom

Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon objave zapisnika s posljednje sjednice američke centralne banke i izvještaja o proizvođačkim cijenama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru.

Dow Jones ojačao je 0,19 odsto na 33.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0,43 odsto na 4.376 poena, a Nasdaq indeks 0,71 odsto na 13.659 bodova.

Rast indeksa četvrti dan zaredom uslijedio je nakon vrlo nesigurnog trgovanja, jer izvještaj o proizvođačkim cijenama nije pokazalo da inflacija u SAD-u značajnije popušta, prenosi SEEbiz.

U septembru su proizvođačke cijene na mjesečnom nivou porasle 0,5 odsto, što je sporije nego u avgustu kada je rast iznosio 0,7 odsto, ali više u odnosu na očekivanja analitičara od 0,3 odsto.

Na godišnjem nivou, proizvođačke cijene su porasle 2,2 odsto, najviše od aprila.

“Izvještaj pokazuje da još ne vidimo kraj povišene inflacije i kamatnih stopa. Ulagači će morati da budu strpljivi. Značajnije smanjenje inflacije u odnosu na vrhunac od prošle godine je jedan izazov, a spuštanje inflacije na planiranih dva odsto Federalnih rezervi (Fed) drugi”, rekao je direktor u firmi Morgan Stanley’s Global Investment Office, Mike Loewengart.

U srijedu je objavljen i zapisnik s posljednje sjednice čelnika Fed-a.

Strateg u firmi Edward Jones, Angelo Kourkafas, kazao je da se čini da je taj zapisnik, zajedno s posljednjim popustljivim porukama zvaničnika Fed-a, ohrabrio ulagače.

“U zapisniku se ističe rizik od pretjeranog zaoštravanja monetarne politike i podržao je nade ulagača da neće biti dodatnog podizanja kamata. No to će zavisiti od daljih podataka o inflaciji”, rekao je Kourkafas.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 odsto na 7.620 bodova, a pariski CAC 0,44 odsto na 7.131 poen. Frankfurtski DAX ojačao je blago na 15.460 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije