fbpx

Indeksi porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su porasle, najviše u tehnološkom i komunikacionom sektoru, nakon vijesti da Netflix planira da poveća cijene pretplate.

Ulagače je ohrabrila i najava novih podsticajnih mjera u kineskoj ekonomiji.

Dow Jones ojačao je 0,65 odsto na 24.065 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,07 odsto na 2.610 poena, a Nasdaq indeks 1,71 odsto na 7.023 boda, prenosi SEEbiz.

Najviše je, 1,7 odsto, porastao S&P indeks komunikacionog sektora, koji uključuje Netflix i Alphabet, a pratio ga je tehnološki s rastom od 1,5 odsto.

Pritom je najviše, 6,5 odsto, skočila cijena dionice Netflixa, nakon što je ta kompanija koja nudi televizijski i filmski program na internetu, najavila povećanje cijena za pretplatnike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

To je podstaklo i rast cijena dionica drugih tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Amazon i Apple.

Podršku tržištu pružili su i natpisi u kineskim medijima kako tamošnje vlasti razmatraju nove podsticajne ekonomske mjere.

Najava novih mjera uslijedila je nakon što je dan ranije objavljeno da je kineski izvoz u decembru prošle godine pao najviše u posljednje dvije godine, što ukazuje na slabost strane potražnje.

Kako je pao i kineski uvoz, to znači da slabi i domaća potražnja, što ukazuje na brže nego što se očekivalo usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

„Bio je ovo dan dobrih vijesti. Kineske vlasti nastoje da zaustave usporavanje rasta ekonomije, a dobra je i vijest da Netflix procjenjuje da može povećati cijene pretplate”, rekao je strateg u firmi TD Ameritrade, J. J. Kinahan.

No, ulagače su razočarali poslovni rezultati dvije velike banke.

Najveća američka banka JPMorgan Chase ostvarila je u prethodnom tromjesečju manju dobit nego što se očekivalo zbog pada prihoda od trgovanja obveznicama, dok je Wells Fargo izvijestio o padu prihoda u skoro svim segmentima poslovanja.

I dok je cijena dionice Wells Farga pala 1,5 odsto, dionica JPMorgana poskupila je 0,7 odsto.

S obzirom na niz upozorenja iz kompanija o usporavanju rasta globalne privrede, u sezoni objava poslovnih rezultata američkih kompanija očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 odsto na godišnjem nivou.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prethodnom kvartalu porasle 14 odsto u odnosu na isti period 2017.

Ulagače na najvećoj svjetskoj berzi nije pokolebala vijest da su britanski parlamentarni predstavnici uvjerljivom većinom u utorak odbacili plan za Bregzit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz Evropske unije (EU), pa čak i do povlačenja referendumske odluke o izlasku iz Unije.

„Niko nije očekivalo ništa pozitivno od glasanja o Bregzitu, pa je tržište moglo to zanemariti”, rekao je strateg u firmi SunTrust Advisory Services, Keith Lerner.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 odsto na 6.895 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 odsto na 10.891 poen, a pariski CAC 0,49 odsto na 4.786 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...