fbpx

Indeksi porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, jer su novi ekonomski pokazatelji podstakli špekulacije da američka centralna banka ipak neće povećati kamate na nivoe koje očekuju njeni čelnici.

Dow Jones je ojačao 1,26 odsto na 34.408 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,22 odsto na 4.425 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 odsto na 13.782 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast S&P 500 i Nasdaqa na najviše nivoe u 14 mjeseci zahvaljuje se nizu podataka – o rastu trgovine na malo, stagnaciji zahtjeva za pomoć nezaposlenima i oštrom padu uvoznih cijena, koji su podstakli špekulacije da Fed ipak neće povećati kamate na nivoe koje njegovi čelnici očekuju.

Dan prije, oni su na redovnoj sjednici zadržali kamatne stope nepromijenjene u rasponu od pet do 5,25 odsto, ali njihove prognoze pokazale su da do kraja godine očekuju još barem dva povećanja kamata, i to u rasponu od 5,5 do 5,75 odsto.

Tržište u to ne vjeruje.

„Nakon podataka koji ukazuju na slabljenje inflatornih pritisaka i otpornost ekonomije, cijene su dionica porasle, a prinosi na obveznice pali, jer ulagači ne vjeruju da će Fed biti tako agresivan kako nastoji da pokaže. Riječju, tržište ne vjeruje da će Fed još dva puta u ovoj godini podići kamate”, kazao je Ross Mayfield, strateg u kompaniji Baird.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da postoji oko 67 odsto šansi da će Fed u julu podići kamate dodatnih 0,25 procentnih poena, a da bi u decembru mogao početi da smanjuje cijenu novca.

Na evropskim berzama trgovalo se oprezno, nakon što je Evropska centralna banka dodatno povećala kamatne stope za 0,25 procentnih bodova.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 odsto na 7.628 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 odsto na 16.290 bodova, a pariski CAC 0,51 odsto na 7.290 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nikola Zirojević, socijaldemokrate, Milojko Spajić, Vlada

Zirojević: Katniću se krše osnovna ljudska prava

Podgorica, (MINA) – Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali nakon...
policija, Podgorica