fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali više od jedan odsto

Indeksi pali više od jedan odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija u utorak su na Vol stritu zabilježile najveći dnevni pad u više od mjesec, jer su slabi ekonomski pokazatelji izazvali strahovanja ulagača od posljedica američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Dow Jones skliznuo je 343 boda ili 1,28 odsto na 26.573 boda, dok je S&P 500 oslabio 1,23 odsto na 2.940 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 odsto na 7.908 bodova, prenosi Hrportfolio.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta američke ekonomije, nakon što je objavljeno da je fabrička aktivnost u septembru pala oštrije nego što se očekivalo, na najniži nivo u više od deset godina.

ISM indeks fabričke aktivnosti skliznuo je na 47,8 bodova, dok su analitičari očekivali 50,1 bod. Kretanje tog indeksa ispod 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti.

Zbog toga su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u industrijskom, 2,4 odsto. Slijedili su rudarski i energetski s padom od 2,3 odsto.

„To su loše brojke i uklapaju se u ostale pokazatelje u svijetu koji sugeriršu na proizvodnu recesiju”, kazao je Jim Bianco, direktor u kompaniji Bianco Research.

Već duže vrijeme proizvodna aktivnost slabi u svim najvećim svjetskim ekonomijama, od Kine i eurozone, do Japana, što analitičari pripisuju poremećajima zbog dugotrajnog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD i Kine.

Trgovinski pregovori između Vašingtona i Pekinga trebalo bi da se nastave 10. i 11. oktobra.

Na tržištu vlada oprez i zbog toga što ulagači prate razvoj istrage za mogući opoziv Trumpa zbog sumnji da je koristio položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore naredne godine, ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,65 odsto na 7.360 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,32 odsto na 12.263 boda, a pariski CAC 1,41 odsto na 5.597 bodova.

Najčitanije