fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali uoči izvještaja o inflaciji

Indeksi pali uoči izvještaja o inflaciji

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno, pri čemu su indeksi pali, jer ulagači nijesu skloni rizičnijim investicijama uoči izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji bi mogao značajno da utiče na tržište.

Dow Jones oslabio je 0,17 odsto na 33.561 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 odsto na 4.119 poena, a Nasdaq indeks 0,63 odsto na 12.179 bodova.

Ulagači su oprezni jer će danas biti objavljen izvještaj o inflaciji u SAD-u, koji bi mogao značajno da utiče na smjer tržišta, prenosi Hina.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u aprilu porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, brže u odnosu na 0,1 odsto u martu.

Do kraja sedmice biće objavljeni i podaci o proizvođačkim cijenama, koji će takođe pokazati jačaju li, ili popuštaju, inflacioni pritisci.

A od toga zavisi hoće li američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), još koji put povećati ključne kamatne stope, ili je prošlosedmično podizanje kamata bilo posljednje u ciklusu zaoštravanja monetarne politike, koji traje već godinu.

Ulagači nijesu skloni riziku i zbog neizvjesnosti u vezi sa pregovorima između demokrata i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja.

Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći da finansiraju rad dijela državnih institucija.

„Sve u svemu, bio je to miran dan, jer i predstojeći podaci o inflaciji i pregovori o zaduživanju navode ulagače na oprez”, kazao je direktor u firmi Schwab Center for Financial Research, Randy Frederick.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 odsto na 7.764 boda, a pariski CAC 0,59 odsto na 7.397 poena. Frankfurtski DAX ojačao je neznatno na 15.955 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije