fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali šesti dan zaredom

Indeksi pali šesti dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao šesti dan zaredom, zaronivši na najniži nivo u gotovo dvije godine, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke izazvati recesiju.

Dow Jones je skliznuo 0,43 odsto na 29.134 boda, a S&P 500 0,21 odsto na 3.647 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,25 odsto na 10.829 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad S&P 500 indeksa šesti dan zaredom, što je njegov najduži negativni niz od februara 2020. godine, posljedica je strahovanja ulagača da će Fedovo agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti privredu u recesiju.

Fed je prošle sedmice treći put povećao kamate 0,75 procentnih bodova, u rasponu od tri do 3,25 odsto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

Zvaničnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših nivoa u više od 40 godina. Zbog toga se na tržištu ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

Predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, James Bullard, založio se za dalje povećanje kamata, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, kazao da bi centralna banka trebalo da u ovoj godini poveća kamate za najmanje još jedan procentni bod.

“To je razočaravajuće, ali nije iznenađenje. Ulagači su zabrinuti u vezi kamatnih stopa i situacije u ekonomiji”, kazao je Robert Pavlik, portfolio menadžer u kompaniji Dakota Wealth.

Analitičari Wells Fargo banke objavili su procjenu da bi kamate na Fedove fondove u prvom tromjesečju iduće godine mogle biti u rasponu od 4,75 do pet odsto.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih dva odsto potrajaće godinama, usporiti rast ekonomije i povećati nezaposlenost.

Zbog toga se ulagači plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u istoriji gurnuti privredu u dublju recesiju.

Tehnički američka ekonomija je već uronila u recesiju, s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja pala na kvartalnom nivou, ali zasad je ta recesija plitka.

Nakon oštrog pada posljednjih sedmica, S&P 500 indeks je u minusu u odnosu na početak godine oko 24 odsto, pa je zaronio na najniži nivo od novembra 2020. godine.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 odsto na 6.984 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 odsto na 12.139 bodova, a pariski CAC 0,27 odsto na 5.753 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Korać i dalje na vrhu

Podgorica, (MINA) – Napadač Jedinstvo France, Žarko Korać, sa 17 postignutih golova zauzima prvo...