fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su pali, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod utiskom agresivnijeg nego što se očekivalo stava čelnika američke centralne banke o zaoštravanju monetarne politike.

Dow Jones je oslabio 0,47 odsto na 36.236 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 odsto na 4.696 bodova, a Nasdaq 0,13 odsto na 15.080 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pritisak na indekse ipak je bio manji nego dan prije, kada su potonuli više od 1,5 odsto, jer je ulagače neugodno iznenadio agresivan stav zvaničnika Fed-a o zaoštravanju monetarne politike.

Naime, u srijedu je zapisnik s decembarske sjednice Feda pokazao da zvaničnici centralne banke smatraju da se tržište rada oporavilo, a da inflacija postaje sve veća prijetnja.

Stoga je za očekivati da će Fed povećati ključne kamatne stope, nakon što je na sjednici u decembru ubrzao plan ukidanja programa kupovine obveznica.

Zbog toga su porasli prinosi na američke državne obveznice, što negativno utiče na tehnološke dionice, koje zbog toga postaju manje privlačne.

S&P 500 indeks tehnološkog sektora skliznuo je daljih 0,5 odsto, nakon oštrog pada dan prije.

S druge strane, kako se očekuje povećanje kamata Fed-a, rastu cijene dionica banaka, kojim odgovara okruženje s višim kamatama.

S&P 500 indeks bankarskog sektora skočio je 2,6 odsto, a pratili su ga sektori koji su takođe vrlo osjetljivi na kretanja u ekonomiji.

Tako je energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte i drugih sirovina, ojačao 2,3 odsto, pa je povećao dobitak od početka godine na devet odsto.

Da se američka ekonomija oporavlja od koronakrize pokazuju svi posljednji izvještaji. Tako je u četvrtak objavljeno da je broj novih radnih mjesta u privatnom sektoru u decembru porastao više nego što se na tržištu očekivalo.

Stoga će u fokusu ulagača u petak biti izvještaj vlade o zapošljavanju u proteklom mjesecu, koje obično znatno utiče na smjer tržišta.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,88 odsto na 7.450 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,35 odsto na 16.052 boda, a pariški CAC 1,72 odsto na 7.249 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije