fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi pali, dan nakon što je izvještaj pokazao da su se Amerikanci putem kreditnih kartica u drugom tromjesečju zadužili za rekordni iznos, te dan uoči objave ključnog podatka o inflaciji u julu.

Njujorški Dow Jones indeks pao je u srijedu 191,13 bodova ili 0,54 odsto na 35.123 boda, S&P 500 spustio se 0,7 odsto na 4.467 bodova, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 13.718 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najvažniji indeksi nastavili su da padaju drugi dan zaredom, nakon što su već u utorak oslabili uslijed Moody’sova snižavanja rejtinga desetak srednje velikih američkih banaka te upozorenjem da je stavio na razmatranje i rejting šet velikih američkih banaka.

Njujorški Fed objavio je da je dug Amerikanaca po kreditnim karticama krajem juna prešao bilion USD.

Predsjednik Feda u Philadelphiji, Patrick Harker, rekao je da je američka centralna banka vjerovatno došla do tačke da kamatne stope neće mijenjati u septmbru.

Tržišni učesnici procjenjuju da su šanse da Fed neće u septembru podići kamatne stope visokih 86,5 odsto. Nove smjernice trebalo bi im da sjutrašnji pdoatak o inflaciji u SAD-u u julu, mjerenoj potrošačkim cijenama.

Očekuje se da će pokazati blago ubrzanje inflacije u odnosu na prošlu godinu, za razliku od kineskog indeka potrošačkih cijena, koji je u julu pao prvi put od februara 2021. godine, gurnuvši to drugu najveću svjtsku ekonomiju u deflaciju.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u srijedu su se oporavili nakon znatnih gubitaka dan prije, pa je londonski FTSE indeks dan završio u plusu od 0,49 odsto na 15.852 boda, frankfurtski DAX 0,8 odsto na 7.587 bodova, a pariski CAC 0,72 odsto na 7.322 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije