fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali zbog rasta inflacije u SAD-u

Indeksi oštro pali zbog rasta inflacije u SAD-u

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, jer su nakon podatka o neočekivanom rastu inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) splasnule nade ulagača da će centralna banka u maju smanjiti kamate.

Dow Jones oslabio je 1,36 odsto na 38.275 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,37 odsto na 4.953 poena, a Nasdaq indeks 1,79 odsto na 15.659 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je podatka da su u januaru potrošačke cijene porasle 0,3 odsto na mjesečnom, a 3,1 odsto na godišnjem nivou, više nego što su analitičari očekivali, prenosi Hina.

Posljednjih mjeseci cijene dionica su snažno rasle, jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Federalne rezerve već u martu početi da smanjuju kamatne stope.

No, s obzirom na to da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fed-ove zacrtane granice od dva odsto, rez u martu više se na tržištu ni ne spominje, a nakon izvještaja o potrošačkim cijenama, splasnule su i nade u smanjenje kamata u maju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Fed-a u maju iznose oko 36 odsto, dok su prije izvještaja o inflaciji ti izgledi iznosili oko 58 odsto.

„Mnogi zvaničnici Fed-a posljednjih sedmica su na različite načine poručivali da su očekivanja na tržištu u vezi sa smanjenjem kamata u prvoj polovini godine preuranjena. Izvještaj o potrošačkim cijenama sada je to i potvrdio”, rekao je direktor u firmi Unlimited Funds, Bob Elliott.

Ostaje za vidjeti mogu li indeksi narednih dana nadoknaditi prethodne gubitke, ili će slijediti dalja korekcija cijena dionica na niže.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,81 odsto na 7.512 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 odsto na 16.880 poena, a pariški CAC 0,84 odsto na 7.625 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...