fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi oštro pali drugi dan zaredom

Indeksi oštro pali drugi dan zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak su indeksi oštro pali, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bili energetski sektor zbog pada cijena nafte i trgovački zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones skliznuo je 551 bod ili 2,21 odsto na 24.465 bodova, S&P 500 potonuo je 1,82 odsto na 2.641 poena, a Nasdaq indeks 1,7 odsto na 6.908 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najviše su pale, u prosjeku 3,3 odsto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za više od šest odsto.

Cijene nafte pod pritiskom su već sedmu sedmicu, jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalne ekonomije izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovo biti veća od potražnje.

U ponedjeljak su cijene crnog zlata malo porasle nakon najava da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uskoro mogla da smanji proizvodnju kako bi podržala cijene, ali njihov oporavak nije dugo trajao.

U posljednjih mjesec i po dana cijene nafte su potonule više od 25 odsto.

Oštro je pao i S&P indeks trgovačkog sektora, 2,7 odsto, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Kohlsa i Targeta.

Cijene dionica tih trgovačkih lanaca potonule su više od devet odsto.

Nastavljen je i pad cijene dionice Applea, koja je drugi dan zaredom, na vrijednosti izgubila više od četiri odsto.

Ta dionica je već danima pod pritiskom zbog napisa u medijima da je kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhonea, jer potražnja za tim pametnim telefonima nije snažna kao što se očekivalo.

Od početka oktobra, kada je dostigla rekordni nivo, cijena dionice Applea potonula je više od 20 odsto, pa je tržišna vrijednost te najvrijednije američke kompanije pala za otprilike 250 milijardi USD.

Strateg u kompaniji State Stone Wealth, Robert Pavlik, kazao je da je taj pad cijena dionica posljedica različitih razloga koji zabrinjavaju ulagače, zbog čega su mnogi odlučili da se povuku sa tržišta.

U oktobru su na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nijesu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Početkom novembra tržište se malo oporavilo, posebno nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen sa tržišta.

Posljednjih dana tržište je ponovo pod pritiskom, jer su skoro svi razlozi koji su u oktobru izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

Nakon jučerašnjeg pada Dow Jones i S&P 500 indeks izgubili su sve dobitke u ovoj godini. Oba su indeksa sada oko jedan odsto ispod nivoa na kojima su bili 31. decembra prošle godine.

Na evropskim berzama cijene dionica u utorak su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 odsto na 6.947 bodova, frankfurtski DAX skliznuo je 1,58 odsto na 11.066 poena, a pariski CAC 1,21 odsto, na 4.924 boda.

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...