fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi ojačali

Indeksi ojačali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, najviše u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje popuštanju napetosti oko Ukrajine, s obzirom na to da je Rusija povukla dio vojske s ukrajinske granice.

Dow Jones porastao je 422 boda ili 1,22 odsto, na 34.988 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,58 odsto, na 4.471 poen, a Nasdaq indeks 2,53 odsto, na 14.139 bodova.

Nakon tri dana oštrog pada, ti indeksi su porasli nakon vijesti da Rusija povlači dio vojnika s ukrajinske granice jer su završile vojne vježbe, prenosi Hina.

Iako Bijela kuća i dalje tvrdi da je Rusija spremna za napad, popuštanje napetosti ohrabrilo je ulagače na burzama.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionica porasle, a najviše u tehnološkom, u prosjeku 2,7 odsto.

Najviše je pao energetski sektor, 1,4 odsto, što je posljedica pada cijena nafte jer su popustila strahovanja od poremećaja snabdjevanja gasom i naftom iz Rusije.

„Tržište dionica lijepo je poraslo zahvaljujući ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Posljednjih dana tržišta pokreću ili Putin i njegovi planovi u vezi Ukrajine ili predsjednik američke centralne bank,e Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell i njegovi planovi u vezi kamatnih stopa”, kazao je direktor u firmi Wealthspire Advisors, David Carter.

Tržište je već sedmicama pod pritiskom jer zbog inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je dostigla najviše nivoe u 40 godina, Fed mora povećati kamatne stope, što će usporiti rast ekonomije i tržišta dionica.

Proizvođačke cijene porasle su znatno više nego što su analitičari očekivali, što ukazuje na dalje jačanje inflacionih pritisaka i potvrđuje teze da bi Fed trebalo agresivno da zaoštri monetarnu politiku.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u martu, i to vjerojatno 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Posljednjih godina rast privreda i tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika centralnih banaka, uz izdašne fiskalne podsticaje, međutim s obzirom na rast inflacije, jasno je da se period jeftinog novca bliži kraju.

Podršku tržištu pružaju dobri poslovni rezultati kompanija. Od 370 firmi iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje za proteklo tromjesečje, njih 78 odsto nadmašilo je po dobiti očekivanja analitičara.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 odsto, na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 odsto, na 15.412 poena, a pariski CAC 1,86 odsto, na 6.979 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje od Islanda

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras u portugalskom...