fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi neznatno oslabili

Indeksi neznatno oslabili

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatni pad indeksa i skroman promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 0,9 odsto na 1.059,84 poena, a MONEX 0,7 odsto na 15.508,08 boda.

Promet je iznosio 294,78 hiljade EUR i bio je dva puta veći od prošlosedmičnog.

Skupština je ove sedmice usvojila izmjene Zakona o budžetu za ovu godinu, kao i izmjene i dopune Odluke o zaduživanju. Planirano je da se država do kraja godine zaduži između 150 i 200 miliona, kako bi uspjela da servisira sve obaveze.

Rebalans se donosi iz nekoliko razloga, između ostalog, tehničkog usaglašavanja usljed donošenja i primjene nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, zatim povećanja primitaka i planiranja sredstava u cilju realizacije paketa podrške EU za prevazilaženje energetske krize, kao i obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje pojedinih budžetskih obaveza do kraja godine.

Pojeftinile su dionice Port of Adria 11,4 odsto na 22,59 centi.

Radnici tog preduzeća odustali su od štrajka nakon što su postigli dogovor sa menadžmentom kompanije o uvećanju zarada 20 odsto.

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je došlo do dogovora između te kompanije i zaposlenih i to na način što će zarade biti uvećane 20 odsto”, rekao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović, nakon razgovora sa menadžmentom kompanije Port of Adria.

On je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, ocijenio da je na taj način izbjegnuta mogućnost prekida u pružanju lučkih usluga koje pruža ta kompanija, ali se i šalje poruka da se dijalogom može doći do obostranog zadovoljstva.

Najavljeni štrajk zaposlenih u toj kompaniji bio je planiran za ponedjeljak.

Cijenu akcije nijesu mijenjali Jugopetrol 12 EUR, Hipotekarna banka šest EUR i Zavod za izgradnju Bara u stečaju 0,15 centi.

Gubili su i Luka Bar 9,8 odsto na 40,1 cent i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 6,2 odsto na 1,22 EUR.

Dobijale su akcije preduzeća Imako 6,6 odsto na 1,6 EUR, Luke Kotor 5,3 odsto na osam i Crnogorskog Telekoma 4,7 odsto na 1,8 EUR.

Odbor direktora Luke Bar je u utorak ponovo imenovao Iliju Pješčića za izvršnog direktora te državne kompanije. Takođe su iz kompanije saopštili da su kroz tri nova projekta Evropske unije (EU), obezbijedili 1,46 miliona EUR.

Ove sedmice je iz Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) saopšteno da račun za utrošenu električnu energiju može ostati isti i pored poskupljenja od naredne godine, ukoliko građani budu vodili više računa o potrošnji u višoj i nižoj tarifi, saopštili su predstavnici regulatora.

Predsjednik Odbora REGAGEN-a, Branislav Prelević, saopštio je da najavljeni procenti povećanja računa za struju mogu ostati tek puki podatak, koji se ne mora realizovati ukoliko kupci budu vodili više računa o potrošnji u višoj i nižoj tarifi.

„Naime, kada bi kupac sa prosječnom potrošnjom, 45 odsto energije koju potroši na mjesečnom nivou koristio u nižoj tarifi, a 55 odsto u višoj, njegov račun se ne bi povećao u odnosu na tekuću godinu“, rekao je Prelević u intervjuu agenciji Mina-business.

Odbor REGAGEN-a završio je sjednicu na kojoj se odlučivalo o zahtjevu za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za narednu i 2025. godinu, kojoj je prethodio njen otvoreni dio kojem su prisustvovali i predstavnici te kompanije.

Najviše kupaca priključenih na distributivni sistem pripada kategoriji domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem.

Račun za kupce iz navedene kategorije sa prosječnom potrošnjom biće u narednoj godini povećan 1,51 EUR, odnosno 5,63 odsto, ako snabdjevač ne promijeni cijenu električne energije, što ne bi trebalo da se desi.

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) sastali su se u petak sa predtavnicima Ministarstve energetike i rudarstva koje, prema saznanjima agencije Mina-business, traži model da se najavljeno povećanje cijene struje od januara neutralizuje za najveći broj građana.

Prema saznanjima agencije, resorni ministar Saša Mujović želi da održi riječ koju je ranije dao, da se standard građana neće ugroziti.

Ove sedmice je i Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je Vladu i EPCG da preduzmu neophodne aktivnosti na zaustavljanju odluke o najavljenom poskupljenju električne energije.

Ove sedmice je i Odbor direktora Instituta „Simo Milošević“ izabrao Zorana Kovačevića za izvršnog direktora te ustanove po konkursu koji je bio raspisan od 3. do 18. novembra.

Dosadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora, Savo Marić, razriješen je sa te funkcije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić pred poslanicima 9. maja

Podgorica, (MINA) - Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na posebnoj...