fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi na oprezu

Indeksi na oprezu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell najavio dalje povećanje kamata i poručio da ne očekuje njihovo smanjenje u ovoj godini.

Dow Jones je oslabio 0,22 odsto na 33.852 boda, a S&P 500 0,04 odsto na 4.376 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,27 odsto na 13.591 bod, prenosi Hrportfolio.

U fokusu ulagača bile su poruke bankara centralnih banaka s panela u portugalskom gradu Sintra.

Powell je kazao da će kamate vjerovatno i dalje rasti i da ne očekuje njihovo smanjenje u ovoj godini jer je inflacija i dalje znatno iznad ciljanih nivoa.

Zvaničnici iz Evropske centralne banke (ECB), organizatora tog panela, takođe su poručili da će biti potrebno dodatno povećanje kamata i da se još ne razmišlja o njihovom smanjenju.

To je navelo ulagače na oprez jer se dosad na tržištu očekivalo da će Fed već krajem godine početi da smanjuje kamate.

Rast Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuje uljepšavanju portfolija, jer pred kraj tromjesečja portfolio menadžeri uobičajeno kupuju dionice koje su u prošlom kvartalu imale najbolje rezultate.

Tako su i srijedu, drugi dan zaredom, najviše porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet i Tesla.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 14 odsto, što se najviše zahvaljuje nadi ulagača da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata, a krajem godine čak početi i da ih smanjuje.

Postavlja se pitanje je li taj rast opravdan, s obzirom na to da se rast američke ekonomije usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira dalje povećanje kamata idućih mjeseci, jer se inflacija još kreće znatno iznad ciljanih nivoa.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 odsto na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,64 odsto na 15.949 bodova, a pariski CAC 0,98 odsto na 7.286 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije