fbpx

Indeksi blago porasli

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu su indeksi blago porasli, ali se trgovalo oprezno jer kvartalni poslovni rezultati nekoliko velikih američkih kompanija nijesu impresionirali.

Dow Jones ojačao je 0,17 odsto na 26.833 boda, S&P 500 porastao je 0,28 odsto na 3.004 poena, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 8.119 bodova, prenosi HRportfolio.

Sa obzirom na to da nije bilo objava važnijih ekonomskih pokazatelja, ni novih vijesti o trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, kao ni u vezi Brexita, u fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija.

Iako je Boeing objavio da je njegova dobit u trećem tromjesečju pala više od 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, cijena dionice tog proizvođača vazduhoplova porasla je više od jedan odsto, jer se ulagači nadaju da će se uskoro da riješi problemi sa njegovim modelom 737 MAX, koji je prizemljen nakon dvije katastrofalne nesreće.

Više od jedan odsto poskupila je i dionica Caterpillara, premda je prodaja tog proizvođača teške mašinerije u Aziji oštro pala.

Ipak, ulagače je ohrabrila poruka rukovodstva da bi uticaj trgovinskog rata između SAD-a i Kine na poslovanje te kompanije mogao da bude manji nego što se prvobitno procjenjivalo.

Rast indeksa zahvaljuje se takođe rastu cijena dionica Applea i Facebooka.

Cijena Applea porasla je 1,3 odsto, nakon što su analitičari Morgan Stanley banke poručili da bi nova usluga tog tehnološkog diva, Apple TV+, mogla da podstakne njene prihode od usluga.

Dionica Facebooka poskupila je, pak, više od dva odsto, nakon što je rukovodstvo te društvene mreže poručilo da nastavlja sa planovima uvođenja digitalne valute Libra.

S druge strane, oštro je, više od sedam odsto, pala cijena dionice Texas Instrumentsa, nakon što je taj proizvođač čipova upozorio da bi mu u tekućem tromjesečju prihodi mogli pasti između deset i 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine zbog slabljenja potražnje.

Sa obzirom na široku paletu proizvoda tog proizvođača čipova, TI smatra se na tržištu dobrim pokazateljem situacije u toj industriji, pa su se pod pritiskom našle i dionice drugih proizvođača čipova, kao što su Intel i Broadcom.

Ekonomista u kompaniji Spartan Capital Securities, Peter Cardillo, saopštio je da je smjer tržišta najviše zavisio od poslovnih rezultata kompanija, koji su miješani.

“Ipak, tržište je poraslo jer su investitori bili spremni za takve rezultate”, rekao je Cardillo.

Od 125 kompanija iz sektora S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 80 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 2,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što bi bio njihov prvi pad od polovine 2016. godine.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja.

Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo oko 6,11 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,46 milijardi.

Na većini evropskih burzi cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,67 odsto na 7.260 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,34 odsto na 12.798 poena, a pariski CAC oslabio je 0,08 odsto na 5.653 boda.

Najčitanije