fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali

Indeksi blago pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, nakon rasta dan prije, jer su ulagači oprezni zbog jačanja inflacionih pritisaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones oslabio je 81 bod ili 0,24 odsto, na 34.312 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 odsto, na 4.188 poena, a Nasdaq indeks 0,03 odsto, na 13.657 bodova, prenosi Hina.

Nakon znatnog skoka dan prije, ti indeksi su u utorak izgubili dio dobitaka jer ulagači ne žele dodatno riskirati dok ne bude jasnija slika u vezi inflacije.

Ove sedmice će biti objavljen izvještaj o ličnoj potrošnji u SAD-u, koje bi moglo dati jasniju sliku na kojim se nivoima kreće inflacija.

Prije dvije sedmice objavljeno je da su potrošačke cijene porasle po najvišoj stopi u posljednjih 12 godina, što je izazvalo zabrinutosti u vezi sa inflacijom i podstaklo nesigurnost na tržištima.

Iako čelnici američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) iz dana u dan poručuju da bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno i da će i dalje voditi podsticajnu politiku, ulagači se plaše da bi uskoro Fed mogao biti prisiljen na smanjenje podsticaja, koji već godinu podržavaju oporavak ekonomije od koronakrize i rast Wall Streeta.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika Feda smatra da bi u slučaju daljeg rapidnog rasta ekonomije uskoro trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost finansijskog sistema i održale niske kamatne stope.

Među najvažnijim sektorima S&P 500 indeksa, najviše su, više od dva odsto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, dok je među najvećim dobitnicima bio nekretninski sektor, s rastom od 0,3 odsto.

Nakon što je nedavno pao 4,3 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog 7. maja, S&P 500 sada je udaljen od tog nivoa još samo jedan odsto jer su se u međuvremenu oporavile dionice u tehnološkom sektoru.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,31 odsto, na 7.029 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto, na 6.390 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,18 odsto, na 15.465 bodova.

Najčitanije