fbpx
NaslovnicaMINA BusinessI lokalne uprave da doprinesu smanjenju saobraćajnih gužvi

I lokalne uprave da doprinesu smanjenju saobraćajnih gužvi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja i unapređenje putne infrastrukture ne može u potpunosti riješiti očekivane saobraćajne gužve u toku ljetnje turističke sezone, veće se pored mjera na državnom nivou, moraju preduzimati i lokalne, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Tu se misli na primjenu savremenih tehničkih rješenja i saobraćajne politike koje će kroz regulisanje i upravljanje saobraćajem značajno umanjiti negativne efekte koji proizilaze iz saobraćaja – gužve, zagađenje životne sredine i saobraćajne nezgode.

„Kroz politiku naplate parkinga, promociju pješačkog i biciklističkog saobraćaja, uspostavljanje i poboljšanje javnog gradskog prevoza putnika, savremenih sitema za upravljanje saobraćajem i drugim alatima i saobraćajnim rješenjima, jedinice lokalne samouprave mogu značajno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi u toku ljetnje turističke sezone“, rekli su iz Ministarstva.

U tom resoru smatraju da moramo biti svjesni da pored državne i politike na lokalnom nivou, koja za cilj ima unapređenje saobraćaja, svi svojim ličnim primjerom i postupcima u značajnoj mjeri utičemo na stanje u saobraćaju.

„I u tom smislu, neophodno je da svi zajedno učinimo dodatne napore, imajuću u vidu da će saobraćajnih gužvi uvijek biti, dali u određenim vršnim satima, danima ili mjesecima, a što je slučaj i drugih država, naročito državama koje su turistički orjentisane i u kojima u određenim mjesecima dođe do značajnog priliva vozila i pješaka“, poručili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da pitanje saobraćajnih gužvi u toku ljetnje turističke sezone nije novina, kako kod nas tako i u drugim državama koje su manje ili više turistički orjentisane.

Crna Gora je, prema zvaničnim podacima u prošloj godini, imala 266,75 hiljada registrovanih vozila, s tim da je broj prvi put registrovanih vozila u prošloj godini 25 odsto veći u odnosu na 2021.

„Takođe, u prošloj kao i u ovoj godini, na određenim putnim pravcima imamo konstantno povećanje obima saobraćaja u odnosu na isti period prethodnih godina. Na primjer, puštanjem u saobraćaj auto-puta generisan je novi saobraćaj 20 odsto veći nego što je bio na relaciji Podgorica-Kolašin prije puštanja auto-puta u funkciji“, dodali su iz Ministarstva.

Ministarstvo u svojim strateškim i programskim dokumentima ima utvrđene dogoročne i kratkoročne mjere koje će doprinijeti većem razvoju saobraćajne infrastrukture, organizaciji i ponudi javnog prevoza putnika i stvaranju preduslova za razvoj i unapređenje drugih vidova transporta, što sve za cilj ima bolju i održivu mobilnost.

„Ministarstvo u kontinuitetu ulaže značajna finansijska sredstva u razvoj putne infrastrukture kroz izgradnju novih puteva (auto-put, put Cetinje-Čevo, bulevar Danilovgrad-Podgorica, bulevar Tivat-Jaz, obilaznice oko gradova) kao i rekonstrukciju postojećih puteva što sve doprinosi boljoj saobraćajnoj povezanosti, smanjenju saobraćajnih gužvi i povećanju bezbjednosti saobraćaja na putevima“, rekli su iz tog resora.

Programom izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva za ovu godinu, planirano je da se za redovno i investiciono održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva obezbijedi 72,74 miliona EUR.

Programom je planirano da se nastavi ili započne na izgradnji i rekonstrukciji oko 260 kilometara regionalnih i magistralnih puteva, i to 101 kilometar u sjevernoj regiji, 81 kilometar u centralnoj regiji i 74 kilometra u primorskoj regiji.

Ministarstvo je u fazi realizacije više projekata iz putne infrastrukture. Trenutno je aktivno 28 gradilišta na državnim putevima. Uprkos izazovima i poremećajima na tržištu koji usporavaju realizaciju projekata, Ministarstvo svakodnevno radi na iznalaženju adekvatnih rješenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije