fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHrvatski revizori kontrolisali crnogorski DRI

Hrvatski revizori kontrolisali crnogorski DRI

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državni ured za reviziju Hrvatske dao je pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj i usklađenost poslovanja crnogorske Državne revizorske institucije (DRI) za prošlu godinu.

Iz DRI je saopšteno da su njihove hrvatske kolege utvrdile da je njihov finansijski izvještaj u svim značajnim aspektima sastavljen u skladu sa propisanim okvirom izvještavanja, te da je njihovo poslovanje u prošloj godini bilo u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutrašnjim aktima koji su definisani kao kriterijumi za izražavanje mišljenja, piše Pobjeda.

Na kraju prošle godine u DRI su bila 74 zaposlena, od čega 62 u sektorima revizije, 11 u administraciji i jedan u službi za unutrašnju reviziju. DRI je iz budžeta, sa rebalansom, bilo odobreno 2,09 miliona EUR, od čega je za sprovođenje revizije bilo planirano 1,59 miliona, skoro 400 hiljada za administraciju i stambene potrebe, dok se 100 hiljada EUR odnosilo na realizaciju strateškog plana i obuke.

Ipak, do kraja godine potrošeno je 1,75 miliona EUR, što je za 339,7 hiljada manje od odobrenog iznosa.

Najveći dio novca DRI je potrošio na plate i to 1,45 miliona EUR što čini 83,2 odsto ukupnih izdataka. To je za 161 hiljadu manje od planiranog. Za usluge je izdvojeno 84,3 hiljade, kapitalne izdatke 77,5 hiljada EUR, za materijal 45,6 hiljada, tekuće održavanje 18,4 hiljade, za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 14,5 hiljada, dok je za ostale izdatke plaćeno 45,5 hiljada EUR.

Utvrđeno je da je DRI uspostavio sistem unutrašnjih kontrola, usvojio etički kodeks za državne revizore i druge zaposlene kojim su definisana načela, opšte prihvaćena pravila ponašanja i profesionalni standardi koje moraju primjenjivati svi. Donijet je strateški plan razvoja za period od 2018. do naredne godine, kao i akcioni plan za njegovu realizaciju, a usvojena je i strategija upravljanja ljudskim resursima za period do 2025. godine.

DRI je donio i registar rizika i sproveo procjenu radnih mjesta koja mogu biti podložna prevarama.

“Obavljanjem revizije utvrđeno je da je sistem unutrašnjih kontrola koje je uspostavilo rukovodstvo DRI dosljedno primijenjen u područjima koja su obuhvaćena revizijom finansijskih izvještaja i poslovanja. Odobravanje, ovjeravanje, davanje saglasnosti za plaćanje te evidentiranje poslovnih promjena obavljaju različite osobe, kako je definisano internim procedurama”, navodi se u izvještaju o reviziji DRI.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije