fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHE Perućica obilježava 61 godinu uspješnog rada

HE Perućica obilježava 61 godinu uspješnog rada

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Hidroelektrana (HE) Perućica obilježava 61 godinu postojanja i uspješnog rada, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

„Dan naše najstarije velike elektrane, koja je prve kilovat sate energije crnogorskom elektroenergetskom sistemu isporučila davne 1960. godine, obilježavamo u znaku proizvodnog rekorda ostvarenog u prvom kvartalu i ambicijom da uspješno završimo kapitalnu rekonstrukciju preostala dva generatora, kao i zamjenu tri trafo bloka, u okviru predviđenih rokova, odnosno do sredine oktobra“, kazali su iz EPCG.

Iz te elektro-energetske kompanije su naveli da je HE Perućica, tokom prva tri ovogodišnja mjeseca, proizvela rekordnih blizu 557 hiljada megavat sati (MWh) električne energije, 67,2 odsto više od plana za taj period godine, dok su dobri proizvodni trendovi nastavljeni i prvih dana maja.

„Tome je u priličnoj mjeri, pored dobre hidrologije, doprinijela intezivna investiciona aktivnost i ‘osvježavanje’ postrojenja i opreme u posljednje vrijeme“, dodali su iz EPCG.

Iz kompanije su podsjetili da je u prethodnom periodu revitalizovano pet mašina, dok su prošle godine zamijenjena dva blok transformatora znatno savremenijim, čime je napravljen veliki korak u „podmlađivanju“ HE Perućica, a njen radni vijek produžen za najmanje još dvije decenije.

„U sanaciju građevinskih objekata, reparaciju ili zamjenu elektro i mašinske opreme u HE Perućica, posljednjih godina uložena su znatna sredstva, a investicioni plan, koji je u dobroj mjeri već realizovan, ukupno je vrijedan preko 60 miliona EUR“, precizirali su iz kompanije.

Pored tekućeg održavanja i revitalizacije postojeće opreme i postrojenja, plan EPCG je, prema riječima njenih predstavnika, da do kraja dovedu i pregovore sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) o kreditnom aranžmanu vrijednom 24 miliona EUR, potrebnom za realizaciju projekta ugradnje osmog agregata instalisane snage 58,5 megavata (MW).

Time bi se, i bez dodatnih zahvata na sistemu za zaštitu životne sredine, povećala snaga i proizvodne mogućnosti HE Perućice.

HE Perućica je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori. Puštena je u pogon 1960. godine, a nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane.

Nalazi se na teritoriji Opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane smještene na teritorijama opština Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik.

Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1,4 hiljade gigavat sati (GWh).

Korisna akumulacija je 225 miliona metara kubnih vode.

Za proizvodnju električne energije HE Perućica koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice.

Najčitanije

Korać i dalje na vrhu

Podgorica, (MINA) – Napadač Jedinstvo France, Žarko Korać, sa 17 postignutih golova zauzima prvo...