fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrgurović: Od razvoja 5G usluga korist za čitavo društvo

Grgurović: Od razvoja 5G usluga korist za čitavo društvo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – 5G mreža će omogućiti povezivanje velikog broja mašina, uređaja i senzora, a razvoj 5G usluga treba da donese korist i dobrobit čitavom društvu, ocijenio je direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP), Darko Grgurović.

On je na panel diskusiji 5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne?, koju je ove sedmice organizovao Crnogorski Telekom, kazao da će pravi uslovi za sprovođenje aukcije pionirskih opsega za implementaciju 5G tehnologije biti stvoreni u drugoj polovini naredne godine.

Grgurović je rekao da intenzivne aktivnosti povodom implementacije 5G tehnologije postoje u posljednjih nekoliko, a da je sve počelo prije desetak godina.

„Sve je usmjereno ka cilju da se 5G tehnologija u Crnoj Gori u komercijalni rad pusti do kraja naredne godine. Tokom prošle godine je kompletiran regulatorni i tehnički okvir za korišćenje radio-frekvencija za 5G radiofrekvencijske opsege“, naveo je Grgurović.

Prema njegovim riječima, Agencija je pripremila, a Vlada usvojila Plan namjene radio-frekvencijskog spektra. Agencija je usvojila izmjene planova raspodjele radio-frekvencija iz opsega dva gigaherca (GHz) i 2,6 GHZ i planove raspodjele radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 GHz i 26 GHz.

„Dodjela radio-frekvencija iz ovih opsega mobilnim operatorima je planirana za ovu i narednu godinu“, objasnio je Grgurović.

Najvažnijim benefitom smatra arhitekturu i tehničke mogućnosti 5G mreža, odnosno razvoj 5G usluga koje treba da donesu benefite i dobrobit čitavom društvu, ako ih, kako je kazao, dobro upotrijebimo i iskoristimo.

„5G mreža će da omogući povezivanje velikog broja mašina, uređaja, senzora. Za to treba obezbijediti i adekvatne numeričke resurse i mi smo prošle i ove godine sproveli konsultacije sa operatorima u cilju izmjene plana numeracije da bi se obezbijedili ovi resursi“, dodao je Grgurović.

Jedna od karakteristika 5G mreža će biti znatno povećanje broja baznih stanica.

„Procjene su da će biti tri puta više baznih stanica nego što ih sada imamo u Crnoj Gori“, objasnio je Grgurović.

Zbog toga su, kako je rekao, potrebne velike investicije, koje će podržati operatori, ali će i država morati da obezbijedi određene resurse da bi iskoristila 5G u punom potencijalu.

„Operatori pokrivaju područja koja su njima komercijalno interesantna. U ruralnim i slabije naseljenim područjima država će morati sa svojim sredstvima, razvojnim fondovima da interveniše. Da bi se napravio potreban broj baznih stanica treba da postoje efikasne i brze procedure na svim nivoima“, rekao je Grgurović.

On smatra da je najbolje rješenje za smanjenje straha, kada je u pitanju mogući loš uticaj na zdravlje i životnu sredinu, da postoji stalna, jasna komunikacija sa javnošću zasnovana isključivo na naučnim činjenicama.

„Granični nivoi elektromagnetnog zračenja su postavljeni i ako se poštuju uputstva oni skoro nikada ne mogu da budu prekoračeni. U standardima za 5G tehnologiju postoji mnogo mehanizama zaštite komunikacija i podataka i gledajući sa tog apsekta, to je najsigurnija mreža do sada“, rekao je Grgurović.

Cijela diskusija 5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne? može se pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=1FScWCYylpw

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije