fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGradnja solarne elektrane u Nikšiću ključna za energetsku nezavisnost

Gradnja solarne elektrane u Nikšiću ključna za energetsku nezavisnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gradnja solarne elektrane Rudine Energy Park u Nikšiću, koju realizuje Swiss Green Energy Holding, ključni je korak ka energetskoj nezavisnosti i održivosti, ocijenio je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović.

On je, na sastanku sa predstavnicima Swiss Green Energy Holdinga, kazao da taj projekat neće samo unaprijediti proizvodnju čiste energije, već će donijeti brojne koristi za lokalnu zajednicu, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje infrastrukture.

“Solarna elektrana Rudine Energy Park predstavlja značajan doprinos našim naporima ka postizanju energetske tranzicije i održivog razvoja”, rekao je Odović.

Projekat obuhvata izgradnju solarne elektrane koja će značajno doprinijeti smanjenju emisija ugljen-dioksida i promovisati ekološki prihvatljiviju budućnost.

Odović je dodao da će uz podršku Swiss Green Energy Holdinga, taj projekat omogućiti Crnoj Gori da se pozicionira kao lider u regionu u oblasti obnovljivih izvora energije.

Swiss Green Energy Holding, švajcarski lider u razvoju i investicijama u projekte obnovljivih izvora energije, prepoznat je i po svom angažmanu u promovisanju održivih energetskih sistema, kroz bogati portfolio obuhvata različita rješenja zelene energije kao što su vjetroelektrane, solarni energetski sistemi i hidroelektrane.

Predstavnici Swiss Green Energy Holdinga saopštili su da su zadovoljni saradnjom sa crnogorskim institucijama i naglasili posvećenost napretku tehnoloških inovacija u sektoru obnovljivih izvora energije.

Oni su dodali da je projekat Rudine Energy Park osiguran dugoročnim ugovorom o zakupu sa svim vlasnicima zemljišta na period od 35 godina, te da su već dobijeni svi potrebni urbanističko-tehnički uslovi. Trenutno se radi na osiguranju priključka na mrežu, što će omogućiti početak gradnje u najkraćem roku.

Iz Ministarstva su naveli da projekat solarne elektrane Rudine Energy Park donosi novu eru čiste energije u Crnoj Gori, osiguravajući održiviji razvoj i ekološki prihvatljiviju budućnost za sve njene građane.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...