fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađevinsku dozvolu za VE Gvozd očekuju u januaru

Građevinsku dozvolu za VE Gvozd očekuju u januaru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) bi ove sedmice trebalo da Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma preda zahtjev za izdavanje glavne građevinske dozvole za gradnju vjetroelektrane (VE) Gvozd, koja bi joj mogla biti izdata u januaru.

Iz EPCG su Vijestima kazali da bi Skupština akcionara u petak trebalo da odobri predlog ugovora o kreditu između i energetske kompanije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojim će se finansirati taj objekat.

Shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, građevinska dozvola se izdaje u roku od maksimum 60 dana od podnošenja zahtjeva, nakon čega se objavljuje na internet stranici resornog ministarstva. Realno je očekivanje da glavna građevinska dozvola bude izdata u januaru.

„U svakom slučaju, period izdavanja neće uticati na planiranu dinamiku realizacije projekta”, rekli su iz EPCG i dodali da se očekuje da aktivnosti u vezi sa glavnim ugovorom o isporuci i ugradnji vjetroagreagta počnu u junu naredne godine, dok će sami pripremni radovi početi i ranije na proljeće.

EPCG je u prvoj najavi projekta za očekivani početak gradnje VE Gvozd najavila prošlu godinu, a puštanje u rad 18 mjeseci nakon početka radova. Međutim, kasnije je pojašnjeno da je pandemija koronavirusa u prethodne dvije godine ključni razlog zbog kojeg kasni izgradnja vjetroelektrane, jer se to odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i pregovore o finansiranju projekta, te da je realno da objekat na mreži bude u 2024. godini.

Dnevni red za Skupštinu akcionara proširen je tačkom koja se odnosi na Predlog odluke o odobravanju ugovora o zajmu Elektroprivrede sa EBRD, koji se odnosi na realizaciju projekta VE Gvozd. Usaglašenim nacrtom ugovora je definisan plan otplate kredita do kraja 2032. godine, dakle dvije godine grejs period počev od 12. juna tokom perioda izgradnje i osam godina perioda otplate.

Ugovor o korporativnom zajmu u iznosu od 82 miliona EUR za potrebe finansiranja izgradnje VE Gvozd i potrebne infrastrukture za priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore, tako da će u suštini projekat sam sebe otplaćivati.

„Nije predviđeno učešće investitora, već su kreditna sredstva u iznosu od 100 odsto i dodatno kredit će se vraćati iz proizvedene električne energije i ni na koji način ga neće plaćati građani“, objasnili su iz EPCG.

Iz kompanije su naveli da su krajem prošlog mjeseca po osnovu dogovorenih principa o uslovima kreditiranja EBRD i EPCG usaglasile ugovor o zajmu za potrebe finansiranja projekta izgradnje VE Gvozd i da je usaglašeni nacrt odobrio Odbor direktora energetske kompanije početkom decembra, nakon čega se, u skladu sa internim aktima, očekuje odobravanje Skupštine akcionara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije