fbpx
NaslovnicaGlavna vijestGrađanima i privredi neophodan budžet

Građanima i privredi neophodan budžet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neusvajanje Predloga zakona o budžetu za ovu godinu, nakon ekonomske krize koja je državu dovela u stanje recesije, može imati pogubne posljedice na privredu, ocijenili su predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i pozvali poslanike da ga što prije usvoje.

„Apelujemo još jednom na poslanike Skupštine da u što kraćem roku usvoje Predlog zakona o budžetu, kako bi što prije omogućili opravak ekonomije, osigurali finansijsku stabilnost i unaprijedili kvalitet života građana Crne Gore, koji to i zaslužuju“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da prošla godina predstavlja najtežu od sticanja nezavisnosti 2006. godine, kao i da predloženi budžet ima višestruki značaj za oporavak ekonomije, dok bi posljedice njegovog neusvajanja bile brojne i veoma opasne.

Iz Ministarstva su podsjetili da Predlog zakona o budžetu još nije usvojen, iako ga je Vlada predala u zakonskom roku, zbog čega se koristi mogućnost privremenog finansiranja.

„Svako odlaganje usvajanja budžeta stvara ogroman pritisak na viziju Vlade u pravcu ostvarenja nekih od njenih prioritetnih ciljeva: zdrave finansije i ekonomski razvoj, digitalna transformacija i članstvo u EU“, rekli su iz Ministarstva.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, pozvao je na razumijevanje značaja što skorijeg usvajanja budžeta.

„Apelujem na poslanike da hitno usvoje budžet, ne samo kao ministar, već i kao građanin kome je osnovna mjera zajedništvo i boljitak države. Svi želimo prosperitetnu zemlju u kojoj građani rade, a kompanije uspješno posluju. U suprotnom svjedočićemo ekonomskim neravnotežama što će dovesti u pitanje privredni oporavak, koji bi u ovoj godini prema prognozama međunarodnih finansijskih institucija, mogao biti rekordan“, saopštio je Milatović.

Iz Ministarstva su kazali da bez budžeta Vlada nema mogućnosti da se na adekvatan i poželjan način bavi dinamiziranjem privrednih aktivnosti. Planove i politike koje je Vlada inkorporirala kroz predlog budžeta, do njegovog usvajanja i realizacije ne mogu ispoljiti brojne pozitivne i multiplikativne efekte.

„Pokretanje novih i završetak ranije ugovorenih kapitalnih projekata predstavljaju neophodne aktivnosti za oporavak privrede. Privremenim finansiranjem, Vlada je do određene mjere uspjela da stavi pod kontrolu mnoge negativne ekonomske pojave koje su bile očekivane u prvoj polovini godine. Međutim, da bi se u potpunosti stabilizovala situacija, neophodno je usvojiti predloženi budžet“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ocijenili da se neusvajanjem budžeta, između ostalog, podriva koncept vođenja ekonomske politike, koji se bazira na kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim planovima.

„Program rada Vlada i budžet za tekuću godinu dva su krovna dokumenta za sprovođenje politike izvršne vlasti. Neusvajanje budžeta Vladu dovodi u situaciju da ne može da planira određene aktivnosti na duže od mjesec“, rekli su iz Ministarstva.

Neusvajanjem budžeta se ugrožava državna potrošnja, jer država nema kadrovski plan, ne postoji mogućnosti raspisivanja javnih nabavki i finansiranja postojećih i otpočinjanja novih kapitalnih projekata.

„Bez svježeg novca za privredu, koji bi bio omogućen kroz javne nabavke, smanjuje se javna potrošnja, što ima za posledicu direktne i indirektne efekte na ekonomsku aktivnost, kao i na smanjenje planiranih javnih prihoda u državi kroz multiplikativne poreske efekte“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se neusvajanjem budžeta dovodi u pitanje realizacija pojedinih mjera podrške građanima i privredi, jer je njihovo planiranje i realizacija predstavljalo veliki je izazov u postojećim uslovima.

„Realizacija pojedinih mjera može biti ugrožena zbog nedostatka budžetskih mehanizama koji su vezani za njihovu operativnu implementaciju“, upozorili su iz Ministartsva.

Neusvajanjem budžeta se narušava i oporavak turizma, pa napori koje Ministarstvo preduzima na tom polju mogu biti ugroženi, a pojedine mjere dovedene u pitanje.

Iz Ministarstva su objasnili da se neusvajanjem budžeta ometa diversifikacija ekonomije, kroz podsticajne i razvojne programe podrške privredi, za šta je planirano oko deset miliona EUR u ovoj godini.

Oni su dodali da se usporava i proces evropskih integracija, jer su ugroženi projekti koji se vezuju za sredstva ugovorena iz evropskih fondova.

Najčitanije