fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGorčević: Vlada posvećena održanju makroekonomske stabilnosti

Gorčević: Vlada posvećena održanju makroekonomske stabilnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Očuvanje makroekonomske stabilnosti i poboljšanje životnog standarda zahtijevaju odgovorne domaće politike i sveobuhvatne reforme, a Crna Gora čini sve kako bi obezbijedila finansijsku stabilnost i osigurala ekonomski napredak, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, u razgovoru sa zamjenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Lukom Dreseom, kazala da su upravo izvještaji i prognoze te međunarodne institucije od posebnog značaja za kreiranje i vođenje ekonomske politike i osiguranje dugoročnog rasta i razvoja.

„Vlada je snažno opredijeljena da, kroz sveobuhvatne reforme, kako one u oblasti vladavine prava, tako i one na polju ekonomije i finansija, stvori uslove za dinamičan ekonomski rast i razvoj koji će osigurati bolji kvalitet života građana“, rekla je Gorčević.

Iz Ministarstva evropskih poslova je saopšteno da je Gorčević predstavila aktivnosti Vlade koje se odnose na priremu za korišćenje sredstava EU u okviru novog Plana rasta za Zapadni Balkan.

Ona je navela da je Vlada u kratkim rokovima pripremila i usvojila nacrt Reformske agende za Instrument EU za reformu i rast.

„Definisali smo 60 reformskih mjera u okviru oblasti poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora, digizalna i energetska/zelena tranzicija i razvoj ljudskog kapitala, uz dodatne mjere u oblasti vladavine prava“, rekla je Gorčević.

Drese je ukazao na potrebu dobre koordinacije različitih instrumenata podrške EU, posebno poput Plana rasta, koji bi mogli uticati na fiskalni prostor, s ciljem kreiranja dugoročno održive politike upravljanja javnim finansijama.

Drese je dodao da pored Crne Gore, MMF ima saradnju sa nekoliko balkanskih država, ali i sa Moldavijom, Ukrajinom i Gruzijom, od kojih mnoge imaju status kandidata za članstvo u EU.

U tom kontekstu, on je naveo da MMF podržava ove države u procesu evropske integracije, ciljevima i preporukama koje su sinergične sa procesom pristupanja.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razgovarali i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i planiranim Vladinim reformama, saglasivši se o važnosti sprovođenja ključnih infrastrukturnih projekata koji doprinose ekonomskom razvoju države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije