fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFokus na unapređenju konkurentnosti i produktivnosti

Fokus na unapređenju konkurentnosti i produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomska politika Vlade u narednoj godini prvenstveno bi trebalo da bude fokusirana na unapređenje konkurentnosti i produktivnosti, širenje ekonomske baze, podsticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, smanjenje biznis barijera i sprovođenje strukturnih reformi, ocijenjeno je iz Savjetodavnog odbora Centralne banke (CBCG).

Glavna tema današnje sjednice Savjetodavnog odbora CBCG odnosila se na Preporuke za ekonomsku politiku u narednoj godini koje CBCG daje Vladi u cilju pružanja doprinosa podsticanju potencijala rasta i unapređenja ukupne stabilnosti sistema.

„Guverner CBCG, Radoje Žugić predstavio je članovima Odbora osnovne elemente pripremljenih Preporuka, ističući da su one usmjerene na podsticanje privrednog razvoja i, u krajnjem, unapređenje životnog standarda građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Preporukama su tretirane ranjivosti koje su prisutne u određenim segmentima ekonomije i dati predlozi za njihovo saniranje.

„Treba posvetiti posebnu pažnju podsticanju industrijske proizvodnje, kao osnovnog izvora stvaranja nove vrijednosti. Posebno je naglašena potreba nastavka procesa fiskalne konsolidacije sa ciljem smanjenja budžetskog deficita i javnog duga, što će dopriniijeti daljem jačanju održivosti javnih finansija“, dodaje se u saopštenju CBCG.

Uzimajući u obzir negativne demografske trendove kojima je Crna Gora, kao i ostatak regiona, izložena, akcentirana je potreba pružanja snažnije podrške obrazovanju, kako akademskom, tako i stručnom, s obzirom na to da obrazovanje dugoročno unapređuje konkurentnost kadra, a time i privrede.

Članovi Savjetodavnog odbora složili su se i u ocjeni da su u oblasti statistike, potrebne dublje i višeslojne analize koje bi kreatorima ekonomske politike pomogle da otkriju prave uzroke određenih slabosti u sistemu, a zatim i da definišu adekvatne mjere za njihovo prevazilaženje.

Savjetodavni odbor predstavlja savjetodavno tijelo CBCG, a njegovi članovi su ugledni profesori i bivši guverneri iz regiona, kao i bivši članovi Savjeta CBCG.

Najčitanije