fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryFokus na revizijama uspjeha

Fokus na revizijama uspjeha

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) će u ovoj godini sprovesti pet revizija uspjeha, saopštio je član Senata te institucije, Branislav Radulović.

On je Danu kazao da je revizija uspjeha nova vrsta revizije te da je u toku revizija Uspješnost upravljanja ugovorima o djelu, dopunskom radu i o povremenim i privremenim poslovima u organima državne uprave, za koju očekuje da će biti okončana do kraja aprila.

Na ugovore o djelu Vlada je budžetom za ovu godinu planirala da potroši 8,6 miliona EUR, a godinama unazad na ovu vrstu ugovora se troše višemilionski iznosi.

Dan piše da je problem i što se iznosi za ugovore o djelu iz godine u godinu povećavaju, iako je preporuka DRI da se taj vid zapošljavanja smanji, odnosno, da se stane na put nezakonitoj praksi da se ugovori o djelu koriste za vršenje poslova iz redovne nadležnosti organa.

“Cijenimo da je ovo posebno značajna tema i da će preporuke DRI, izrađene na bazi konstatovanih nepravilnosti, unaprijediti oblast radnih odnosa u javnom sektoru i dovesti do racionalizacije izdataka po ovom osnovu”, rekao je Radulović.

On je naveo da je godišnjim planom revizija za ovu godinu, koji je usvojio Senat DRI, planirano sprovođenje pet novih revizija uspjeha kojima će se kontrolisati efikasnost upravljanja projektima koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta, a odnose na izgradnju i rekonstrukciju objekata zdravlja, investicionog održavanja puteva, te efikasnost povraćaja sredstava u budžet po osnovu kontribucija i upravljanja registrom privrednih subjekata.

“Osim godišnjeg, usvojen je i srednjoročni plan DRI za obavljanje revizija uspjeha za period od ove do 2024. godine, kako bi se osiguralo da fokus budućih revizija bude na ciljevima održivog razvoja koji su postavljeni kroz Agendu Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine”, kazao je Radulović.

Revizijom uspjeha realizacije planova, programa i aktivnosti iz 17 oblasti održivog razvoja, utvrđenih na nivou UN, vrhovna državna revizija Crne Gore bi ostvarila pozitivan uticaj na njihovo uspješnije ostvarenje na nacionalnom nivou i dala novu vrijednost na bazi sprovedenih revizorskih postupaka i izraženih preporuka.

Najčitanije