fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeFinansijski sektor podstakao rast indeksa

Finansijski sektor podstakao rast indeksa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica, podstaknute finansijskim sektorom, na Vol stritu u srijedu su porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo drugi dan zaredom.

Indeks Dow Jones ojačao je 0,2 odsto na rekordnih 26.828 bodova, S&P 500 je porastao 0,07 odsto na 2.925 poena, a Nasdaq indeks 0,32 odsto na 8.025 bodova, prenosi HRportfolio.

Na rast tih indeksa najviše je uticao uspon cijena dionica u finansijskom sektoru, u prosjeku za 0,8 odsto, nakon niza boljih ekonomskih pokazatelja nego što se očekivalo.

Prema izvještaju agencije za zapošljavanje (ADP), u septembru, broj zaposlenih u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je za 230 hiljada.

Institut za upravljanje nabavkom izvijestio je, ipak, da je u septembru aktivnost u uslužnom sektoru dostigla najveći nvio u poslednjih 21 godinu.

Ti podaci ukazuju na nastavak snažnog rasta najveće svjetske ekonomije, pa su ojačala očekivanja da će američka centralna banka (FED) u decembru ponovo povećati ključne kamatne stope.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za to iznose skoro 80 odsto.

Zbog toga su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice dostigli 3,18 odsto, najveći nivo u više od sedam godina, dok su prinosi na dvogodišnje obveznice dostigli najveći nivo u više od deset godina.

To je podstaklo finansijski sektor jer bi u okruženju većih kamatnih stopa banke mogle biti profitabilnije.

Od početka godine Fed je u tri navrata povećao kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, a za toliko bi cijena novca mogla biti podignuta i u decembru.

Iako su se ulagači na tržištu kapitala nadali da je ciklus povećanja kamata pri kraju, nedavno je Fed signalizirao da bi, osim u decembru, kamate mogao povećati još u tri navrata u narednoj godini, a potom još jednom na početku 2020.

Ulagači se plaše da bi zaoštravanje monetarne politike moglo biti previše agresivno, što ne odgovara tržištu kapitala.

Direktor u američkoj privatnoj banci Client Wealth Management Mike Baele, kazao je da sama poruka Feda da je situacija u ekonomiji dobra znači da neće oklijevati da uspori trend povećanja kamata tako skoro.

„Ako govorimo o rizicima po rizičnije investicije, povećanje kamata zasigurno je na vrhu te liste. Stara je izreka da Fed podiže kamate sve dok nešto ne pukne”, rekao je Baele.

Nasuprot cijenama dionica u finansijskom sektoru, najviše su pale, u prosjeku 1,2 odsto, cijene u komunalnom sektoru, a pratio ih je nekretninski sa gubitkom od oko jedan odsto. Ti sektori su najviše osjetljivi na kretanje kamatnih stopa.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 odsto na 7.510 bodova, a pariski CAC 0,43 posto na 5.491 bod.

Najčitanije