fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvropska pomoć od 27 miliona čeka rebalans

Evropska pomoć od 27 miliona čeka rebalans

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Čeka se novi saziv Skupštine koji bi izglasao rebalans za raspodjelu 27 miliona EUR koje je Crna Gora dobila za sprečavanje energetske krize, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Taj evropski novac čeka na računu Vlade više od pola godine, prenosi portal RTCG.

S druge strane, iz NVO sektora pozivaju da se to što hitnije riješi kako bi omogućili građanima sigurnije grijanje.

Većina zgrada u Crnoj Gori su izgrađene prije 20 i više godina i spremne su za rekonstrukciju, a za energetski efikasnu naročito.

Od EU, Crna Gora je dobila 27 miliona za te svrhe, te pare država mora da utroši u protivnom ih vraća.

“Riječ je o sredstvima koja mogu biti iskorišćena za efikasnu termoizolaciju fasada, za fasadnu stolariju, za multipleks sisteme, za kupovinu i ugradnju za efikasne toplotne pumpe, za grijanje na pelet”, objasnila je za TVCG Nataša Kovačević iz Međunarodne organizacije CEE Bankwatch Network.

Dakle, za sve ono što bi većini građana dobrodošlo u susret zimi. No, umjesto u rukama građana novac stoji na računu Vlade.

“Tih 27 miliona EUR i dalje su na računu i potrebno je uraditi rebalans. Moramo sačekati novi saziv Skupštine kako bi se uradio rebalans nakon toga i dan nakon rebalansa mi ćemo biti u mogućnosti da djelujemo u odnosu na ta sredstva”, kazao je za TVCG državni sekretar Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović.

I dok se čeka rebalans i rješavanje političke situacije u zemlji građanima bi bolji uređaji za grijanje doprinijeli manjim računima za struju, ali i energetskoj efikasnosti.

“Pozivamo Vladu i MKI da otvore još jedan poziv koji bi bio samo za građane i koji bi uključio što veći iznos koji je već na raspolaganju kako bi građanima omogućili sigurnije grijanje. Riječ je o stimulaciji uređaja za grijanje koji pomažu rješavanje klimatskih promjena i koji doprinose boljem kvalitetu vazduha”, kazala je Kovačević.

A nedavno je istekao rok za prijavu građana za beskamatne kredite za sprovođenje energetske efikasnosti u svojim domovima.

Novac namijenjen za ovaj program nije iz Evropske unije, ali je upola manji u odnosu na prošlu godinu, dok je interesovanje građana veće.

“I već su naznake da moramo pojačati budžet da bismo izašli u susret svim građanima i svim zainteresovanim licima. Radimo intenzivno na kreiranju uslova da se obezbijede dodatna sredstva kako bi se svima izašlo u susret”, naveo je Šahmanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije