fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvidentirano 76 pritužbi

Evidentirano 76 pritužbi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 76 pritužbi, koje su se uglavnom odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, ali i na rad u vrijeme državnog praznika.

Na osnovu evidentiranih prijava, ove sedmice nije izrečena nijedna novčana kazna.

Najveći broj pritužbi odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa i to u Casi u Igalu, kafiću Griffone, Terasi M i plažnom baru Peoples u Herceg Novom, diskontu stočne hrane „Baćović“, neimenovanoj prodavnici, restoranu Starevina, kafiću Perla, trgovini Bim i auto-servisu Oktopod u Nikšiću, Alo taksiju i kafe baru Potoci u Podgorici.

Neizdavanje fiskalnih računa prijavljeno je i u konobi Akustik u Kotoru, Heven company-ju i restoranu Moira Peja u Ulcinju, El Mundu, Barboonbaru, gril bašti Parma i parkingu u Budvi, restoranu Cvijo, Kraljevskoj plaži, frizerskom salonu Caka, cvjećari kojoj nije naveden naziv i cvjećari Kaktus u Baru, pekarama Sunce u Radanovićima i Evropa u Donjem Štoju, Bajla baru u Pljevljima, kantini Dječjeg odmarališta na Veruši, restoranu Mali raj na Žabljaku i prodavnici mobilnih telefona i opreme Adi u Bijelom Polju.

Građani su se žalili da se u pečenjari Kod Jara, konobi Ambasada, apartmanima Katić i Maxi Katić i restoranu Palma u Hercg Novom ne izdaju fiskalni računi, ali i da ti objekti ne ispunjavaju neophodne higijenske uslove i ne prijavljuju radnike.

Na Dan državnosti Crne Gore, koji se obilježava 13. jula, radili su ETC i bivša fabrika „Špiro Dacić“ u Bijelom Polju, parking servis u Herceg Novom, Remid Vis u Podgorici i Kliko Company, M-Comerc i Capital centar u Ulcinju.

Evidentirane su i prijave da plaže Pecka u Tivtu, plaža u Kumboru i Žaba u Herceg Novom nijesu ostavile prostor za kupače, bez plažnog mobilijara, dok su građani Kotora tražili da se ponta u tom gradu, ograđena niskom ogradom, oslobodi za kupanje. Evidentirane su i prijave da Nikki beach u Tivtu radi bez dozvole, kao i da pristup plaži hotela Iberostar u Herceg Novom nije dozvoljen.

Građani su se žalili i na nelegalnu prodaju brodskih aranžmana i autobuskih karata, pružanje usluga šminkanja, prodaju proizvoda na putu do Crnog jezera na Žabljaku, rad pržionice kafe u Rožajama, nehigijenske uslove u barskom Nice vice-u, smeće, glasnu muziku, kršenje epidemioloških mjera u diskoteci Omnia u Budvi i zabranu parkiranja kod Lazareta u Meljinama.

Evidentirane su i pritužbe da zaposleni u restoranu Barka i hotelu Sato u Baru nijesu osigurani, radnici barskog hotela Južno more nemaju pravo na slobodan dan, dok je vlasnik kafića S&M u Herceg Novom postavio stolove i suncobrane na zajednički prolaz za ulazak u zgradu.

Građani su se žalili i da vlasnici čamaca, koji u Petrovcu voze turiste u obilazak ostrva, rade na crno i ne izdaju račune, vozač kompanije Elan iz Plava piše SMS poruke dok vozi, prekoračuje dozvoljenu brzinu i psuje, a plažni bar La Bamba u Herceg Novom pušta duplo glasniju muziku od dozvoljene.

Etno selo Sv. Georgije na Cetinju, prema evidentiranim pritužbama, ne prijavljuje goste iako mu je naplaćena boravišna taksa, u prodavnici Idea u Podgorici uračunavaju ambalažu u cijenu proizvoda, a u HDL Laković u Budvi prodaju proizvode čiji sastav nije napisan na crnogorskom jeziku. Evidentirana je i pritužba da na plažnom baru Moet u Budvi šef restorana viče na radnike jer su nakon devet sati rada otišli da ručaju.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije