fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEuro može propasti ako se ne nađe rješenje za Italiju i Španiju

Euro može propasti ako se ne nađe rješenje za Italiju i Španiju

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Euro bi mogao propasti ako evropske zemlje ne uspiju da usaglase plan za spašavanje Italije i Španije, koje su najteže pogođene pandemijom novog koronavirusa, upozorio je ministar finansija eurozone, Mario Centeno.

Centeno je procijenio da se nacionalni budžeti zemalja eurozone suočavaju s ogromnim šokom, sličnim samom izbijanju koronavirusa.

“Neizbježno je da se svi izvučemo iz ove krize s mnogo višim nivoima duga”, rekao je Centeno za Reuters.

Centeno, koji je i portugalski ministar finansija, saopštio je da to svakako ne bi trebalo da postane izvor podjela, prenosi RTV SLO.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što se 19 zemalja eurozone još nije uspjelo dogovoriti o planu za rješavanje razornog uticaja pandemije na ekonomiju.

Trenutno su dvije zemlje koje su najviše pogođene virusom, Italija i Španija, a one su takođe i među najzaduženijima u eurozoni.

Italija, Španija, Francuska i Slovenija predložile su Evropi da izda zajedničke obveznice, kako bi se nosila s efektima krize, ali Njemačka se posebno protivi.

Njemačka, Holandija, Austrija i neke skandinavske i baltičke zemlje odbijaju prihvatiti garancije. Priča seže još desetak godina unazad, već tokom dužničke krize, kada je Njemačka upozorila da ne želi preuzimati garancije za zemlje koje nemaju regulisane javne finansije.

Ideja je jednostavna – izdavanje zajedničke obveznice olakšalo bi mnogim zemljama, po vrlo niskoj kamatnoj stopi, dostizanje novih milijardi EUR.

Tokom naredne dvije sedmice ministri finansija eurozone moraju pronaći odgovarajuća rješenja.

Finansiranje iz Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), koji ima 410 milijardi EUR kredita, vrlo je vjerovatno.

ESM je i ranije pomagao, ali su države zauzvrat morale uvesti mjere štednje.

Ovog puta bilo bi drugačije, jer je kriza toliko šokantna i opsežna da će fiskalno pravilo na neko vrijeme biti zaboravljeno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne protivi se upotrebi mehanizma ESM-a.

“Vjerujem da s ESM-om imamo krizni alat koji nam nudi mnogo mogućnosti djelovanja koje ne dovode u pitanje temeljna načela našeg zajedničkog, ali odgovornog ponašanja”, rekla je Merkel.

Najčitanije