fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG pomaže CEDIS sa 21,6 miliona EUR

EPCG pomaže CEDIS sa 21,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) danas bi trebalo da se izjasni o predlogu odluke o povećanju novčanog uloga u Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), njihovu kćerku firmu, piše Dan.

Predlogom odluke je, kako je podgoričkom listu saopšteno iz EPCG, predviđeno da se u ulog EPCG u CEDIS unose novčana sredstva u iznosu od 21,6 miliona EUR, namijenjenih za finansijsku konsolidaciju tog društva usljed poremećaja na tržištu električne energije.

“Od toga se sredstva u iznosu od 6,7 miliona odnose na period od 1. aprila do 31. decembra 2021. godine i predstavljaju cjenovnu razliku nabavke električne energije za pokrivanje regulatorno dozvoljenih gubitaka kod CEDIS-a, a sredstva u iznosu od 14,88 miliona EUR odnose se na prošlu godinu i imaju isti osnov kao sredstva za 2021”, kazali su iz EPCG.

Za naznačeni iznos bi se, kako su objasnili, uvećao ulog EPCG u CEDIS, tako da njegova vrijednost iznosi 310,29 miliona EUR, umjesto dosadašnjih 288,7 miliona EUR.

“Sumarno, stav EPCG nije takav da upućuje na loše poslovanje CEDIS-a, nego na dramatične poremećaje na tržištu, a u kontekstu globalne energetske krize”, dodali su iz EPCG.

Osim odluke o povećanju novčanog uloga u CEDIS, na Skupštini akcionara će se odlučivati i o raspodjeli dobiti iz poslovanja u prošloj godini.

“S obzirom na to da ukupna neraspoređena dobit EPCG iz poslovanja za prošlu godinu, na dan 31. decembar prošle godine, iznosi 4,29 miliona EUR, predlogom odluke je predviđeno da se dobit rasporedi na neraspoređenu u iznosu od 4,24 miliona i fond rezervi u iznosu od 42,9 hiljada”, precizirali su iz EPCG.

Skupština akcionara će se izjasniti i o odluci o utvrđivanju politike naknada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije