fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG pogurala ukupni profit

EPCG pogurala ukupni profit

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na ukupni prošlogodišnji profit državnih preduzeća iz resora Ministarstva ekonomije, od 60,2 miliona EUR, dominantno su uticali poslovni rezultati kompanija iz elektroenergretskog sektora, odnosno Elektroprivrede, Rudnika uglja, Crnogorskog elektrodistributivnog i elektroprenosnog sistema, saopštila je resorna ministarka Dragica Sekulić.

„Elektroprivreda (EPCG) je imala veću proizvodnju hidroelektrana usljed povoljne hidrologije, kao i dobrih poslovnih odluka u domenu upravljanja proizvodnjom“, kazala je Sekulić Pobjedi.

Ona je navela da je rezultat Rudnika uglja posljedica povećanja proizvodnje uglja od 8,4 odsto i stabilizacije rashoda preduzeća.

„Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ostvario je veće prihode usljed veće distributivne potrošnje, a zabilježeno je i smanjenje distributivnih gubitaka uz rast operativnih troškova od pet odsto. Planirane prihode je nadmašio i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), koji je imao uštede u poređenju sa budžetiranim“, rekla je Sekulić.

Ona je saopštila da su državna preduzeća iz tog resora prošle godine ostvarila znatno bolje poslovne rezultate u odnosu na 2017. godinu.

„Ukupni realizovani prihod tih kompanija je 545 miliona EUR i uvećan je 9,6 odsto. Ukupni učinak tih preduzeća bio je bolji čak 383 odsto, odnosno 44,2 miliona EUR, što je 21,2 miliona ili 54,5 odsto iznad plana“, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da su kapitalne investicije tih kompanija bile 71 milion EUR, 34 odsto više nego 2017. godine.

„Desetine razvojnih projekata koji su realizovani ili su započeti u prošloj godini, garancija su kontinuiteta razvoja i stabilizacije trenda rasta prihoda koje ova preduzeća ostvaruju“, kazala je Sekulić.

Ona je saopštila da su EPCG, Rudnik uglja, Montenegro bonus i CGES imali značajnu izvoznu aktivnost.

„Izvoz državnih preduzeća iz našeg resora iznosio je 60 miliona EUR i 28 miliona je veći od ostavarenog u 2017. godini“, rekla je Sekulić.

Državne kompanije imaju 4,63 hiljade zaposlenih, od čega je 87 odsto u stalnom radnom odnosu, a ostatak posredstvom agencija za zapošljavanje ili zaključivanjem ugovora o radu na određeno vrijeme.

Govoreći o starosnoj i kvalifikacionoj strukturi u tim preduzećima, Sekulić je saopštila da su najzastupljenije kategorije zaposlenih između 46 i 55, odnosno 56 i 67 godina, kao i sa četvrtim stepenom stručne spreme.

Najčitanije