fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG dnevno gubi 300 hiljada EUR

EPCG dnevno gubi 300 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U hidroelektrani Piva već duže od godinu u funkciji nije jedan od tri transformatora koji je potreban za rad jednog od tri instalisana generatora, zbog čega Elektroprivreda (EPCG) trenutno na dnevnom nivou gubi 300 hiljada EUR, piše Pobjeda.

Prema saznanjima lista, zbog nefunkcionalnosti jednog transformatora koji je potreban za rad jednog od tri instalisana generatora HE Piva, EPCG trenutno na dnevnom nivou gubi 300 hiljada EUR.

Predstavnici EPCG nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li će i kada biti kupljen novi transformator, kao ni koliko su na gubitku zbog tog kvara.

Stručnjaci koje su kontaktirali iz redakcije lista saopštili su da je za takvu vrstu kvara bilo potrebno brzo djelovanje menadžmenta HE Piva i EPCG.

HE Piva, koja proizvede nešto manje od četvrtine ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, ima tri spiralne turbine, tri trofazna generatora od po 120 megavolt ampera i tri trofazna transformatora, čiji je zadatak da omoguće prenos električne energije.

Električne centrale, naime, proizvode veoma jaku struju, relativno niskog napona. Kad bi se ta struja mogla dalekovodom dovesti do trafostanica, transformatori pretvaraju struju velike jačine, a niskog napona, u struju male jačine, a visokog napona. Time su smanjeni gubici zbog stvaranja topline, a električni vodovi mogu biti maloga presjeka.

Riječ je o, kako saznaje Pobjeda, ozbiljnom kvaru, koji podrazumijeva kupovinu, odnosno pravljenje novog transformatora, za šta je potrebna godina. Kako se radi o nabavci od oko 2,5 miliona EUR, EPCG je dužna da pripremi i sprovede tender, te izabere najbolju ponudu, što produžava rok ugradnje novog transformatora, zajedno sa rokom žalbe, za najmanje tri mjeseca.

Stručnjaci smatraju da planirana proizvodnja električne energije za godinu i u ovom slučaju može biti dostignuta, ali vrsta, vrijeme i upravljanje tom energijom neće biti isto. Naime, zbog za trećinu umanjenog rada HE Piva, vrijeme dnevnog, sedmičnog ili mjesečnog rada sva tri ili dva generatora drastično se razlikuje.

Tokom kišnih dana sa dva generatora prozvedena energija više neće biti vršna nego bazna. Cijene vršne energije su znatno veće od bazne i upravo na njima EPCG dodatno zarađuje prodajući viškove na trižištu. Osnova proizvodnje HE Piva, sa jednom od najvećih lučnih brana na svijetu, je upravo vršna energija, jer ima mogućnost brzog startovanja i sinhronizacije na dalekovodnu mrežu 220 kilovolta.

Zbog izdašnih padavina već je došlo do preliva viška vode, jer trećina nije u funkciji prozvodnje, čime su milioni EUR profita otišli i otići će u nepovrat.

Iz EPCG je ranije saopšteno da je u prva tri mjeseca ove godine, odnosno do 27. marta u toj HE proizvedeno 288,6 hiljada MWh električne energije, što je 38,5 odsto ukupno projektovane godišnje proizvodnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...