fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergetika ne dozvoljava nepromišljenosti i lutanje

Energetika ne dozvoljava nepromišljenosti i lutanje

Budva, (MINA-BUSINESS) – Energetika ne dozvoljava nepromišljenosti, lutanje i tumaranje, zbog čega je važno okrenuti se energetski efikasnim resursima, identifikovati slabe tačke i riješiti postojeće probleme, ocijenjeno je na Savjetovanju Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE).

Predsjednik CG KO CIGRE, Predrag Mijajlović, rekao je da će na 8. Savjetovanju, u okviru radnih sesija 15 studijskih komiteta, biti predstavljeno više od 70 naučnih radova iz Crne Gore i regiona, a da će u fokusu panela biti energetska kriza, obnovljivi izvori energije i solarna energetika, prenosi PR Centar.

„Nadam se da će svih ovih dana fokus biti na odgovor kako dalje. Mislim da energetika ne dozvoljava nepromišljenosti, lutanje i tumaranje. Ova energetska tranzicija u poslednjih par godina nam je pokazala da u malim zemljama, kao što je naša, to ne trpi“, rekao je Mijajlović.

Na Savjetovanju, koje će početi u petak u Budvi, učestvovaće više od 200 naučnih i stručnih radnika i poslovnih ljudi iz Crne Gore i zemalja regiona.

Mijajlović je kazao da očekuje da će savjetovanje dati odgovore na sva aktuelna pitanja.

„Trenutno nemamo Strategiju energetike. Energetika je ispolitizovana do mjere svakodnevnog korišćenja u dnevno-političke svrhe, što mi inženjeri ne bismo smjeli da dozvolimo“, saopštio je Mijajlović.

Predstavnik regionalne konferencije CIGRE za jugoistočnu Evropu – SEERC i predsjednik CIGRE Srbije, Nebojša Petrović, kazao je da je, duži niz godina uzrokovano događajima u Evropi i svijetu, energetska kriza otvorila mnoga pitanja sa tržišnih, regulatornih i tehničkih aspekata.

On je dodao da se trenutno traže modeli da električna energija bude dostupna i prihvatljiva za privredu i domaćinstva.

„Prošle godine Ministarski savjet energetske zajednice je dao zadatak svim članicama zajednice da do kraja ove godine se usvoje osnovne odredbe u matičnim zahtjevima o energetici država članicama energetske zajednice“, naveo je Petrović.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, rekao je da se energetska tranzicija poklopila sa energetskom krizom.

„Nije dobro da nam se dešava da pravimo strategije, a zaboravimo ciljeve. Strategije se prave radi ostvarivanja određenih ciljeva, koji su vrlo jednostavni. Prvi cilj je da proizvodimo više električne energije nego što trošimo, odnosno da ostvarimo energetsku stabilnost i nezavisnost. Drugi cilj je da proizvodimo čistu električnu energiju, da ne zagađujemo prirodu“, naveo je Đukanović.

On smatra važnim postojanje snažnog parlamenta, Vlade sa vizijom, lokalnih samouprava sa posvećenošću, kako bi energetske kompanije mogle da ostvaruju svoje strategije i politike.

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Aleksandar Mijušković, rekao je da su značajne investicije te kompanije promijenile energetsku sliku ovog dijela Evrope.

„Projekat pomorskog kabla nije samo od Crne Gore napravio energetsko čvorište, već most između Evropske unije i Balkana. Naš priroritet je da pomognemo regionu kojem pripadamo i da se okrenemo energetski efikasnim resursima, identifikujemo slabe tačke i riješimo postojeće probleme“, naveo je Mijušković.

On je kazao da se Crnoj Gori pruža prilika da dobro iskoristi finansije koje su joj na raspolaganju, navodeći da je CGES primjer kako se šanse znaju iskoristiti.

Upravni odbor Crnogorskog komiteta CIGRE, jednoglasno je odlučio da se Priznanje za životno djelo dodijeli dvojici istaknutih stručnjaka u svojim oblastima – Momiru Grboviću i Miodragu Stanišiću.

Grbović je rekao da mu priznanje naročito znači jer dolazi od kolega.

On je kazao da se njegov angažman u energetskim kompanijama najvećim dijelom odnosio na saradnju sa mladima.

„Čini mi se da sam u svoj angažmanu uspio da izvedem jedan mladi tim koji sad daje značajan doprinos u EPCG“, naveo je Grbović.

Profesor Milutin Ostojić, koji je počasni predsjednik CG KO CIGRE, rekao je da je program svakog savjetovanja, pa i ovog, posvećen aktuelnim pitanjima i problemima funcionisanja i održavanja svih djelova sistema.

„Izuzetna pažnja posvećivana je novim izvorima električne energije, ali uvijek strogo vodeći računa o zaštiti prirode i životne sredine. Od samog početka osnivanja CIGRE se ukazivalo na potrebu korišćenja energije sunca, vjetra, pa čak smo inicirali istraživanja geotermalne energije“, podsjetio je Ostojić.

On je naveo da je u Crnoj Gori iskorišćeno manje od 20 odsto raspoloživog hidropotencijala, a u Evropi 76 odsto.

„Smatram da je potrebno vrlo ozbiljno, odgovorno i sistematski pristupiti pitanju korišćenja naših resursa, a posebno potencijala Pive. Mislim da to pitanje treba da bude u nadležnosti dokazanih stručnjaka i naučnika“, naveo je Ostojić.

Plaketa u znak zahvalnosti za dugogodišnji stalni i izuzetno kvalitetan stručni rad u CG KO CIGRE dodijeljena je profesoru Vladanu Raduloviću, Snežani Đurović i Radu Dašiću.

Veliki pokrovitelji 8. Savjetovanja su Crnogorski elektroprenosni sistem, Eletroprivreda, Crnogorski elektrodistributivni sistem i EFT group.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije