fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergean nije našao partnera za dalje istraživanje

Energean nije našao partnera za dalje istraživanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grčka kompanija Eneegean nije u dodatnom roku do 15. jula dostavila Vladi ime partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživanja gasa i nafte u crnogorskom podmorju, ali koncesioni ugovor zbog toga neće biti raskinut.

Koncesionar je Vladi prije isticanja roka dostavio predlog rješenja problema, o čemu u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) za sada ne mogu da daju više informacija, pišu Vijesti.

Drugi period istraživanja podrazumijeva sprovođenje istražne bušotine s partnerskom kompanijom.

Predstavnici MKI nijesu obrazložili koji su razlozi zbog kojih grčka kompanija nije našla partnera sa kojim je trebalo da potpiše farm-out ugovor, što je preduslov da bi se išlo u drugi period istraživanja.

”Prije isticanja roka koncesionar je dostavio Vladi novi predlog. Predmetni zahtjev je u obradi i konačni stav Vlade i Ministarstva biće dostupan javnosti uskoro. Viša sila koja je dovela do prethodnog produženja ugovora je i dalje aktuelna, a ne odnosi se ni na kompaniju Energean, kao ni na nadležne institucije države Crne Gore“, naveli su iz MKI.

Oni su dodali da Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika prepoznaje operatora i partnera, a da su njihovi međusobni odnosi uređeni farm-out ugovorom. Partner u farm-out ugovoru mora da ispuni kriterijume date u tenderskom dokumentacijom, na koje država u konačnici daje saglasnost.

Iz MKI su podsjetili da je istraživanje postojanja i kvaliteta rezervi ugljovodonika u Crnoj Gori, bilo da su na kopnu ili u podmorju, od izuzetne važnosti za sveukupnu privrednu djelatnost.

„Stav MKI je da Vlada ne treba da odustaje od istraživanja ugljovodonika, jer bi benefiti po državu bili veliki. MKI i Vlada će nastojati da se projekat istraživanja ugljovodonika odvija na zadovoljstvo koncesionara Energeana i države, u skladu sa postojećom legislativom”, odgovorili su iz Ministarstva.

Država i kompanija Energean su u martu 2017. godine zaključili ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za dva bloka. Prema tom ugovoru kompanija ima obavezu da sklopi farm-out ugovor s drugom E&P kompanijom kako bi ušla u drugi period istraživanja nafte u crnogorskom podmorju što nije uradila u predviđenim rokovima, pa joj je Vlada dozvolila produženje do 15. jula.

Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju – sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

Država ima sklopljen i drugi ugovor o proizvodnji ugljovodonika s italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek. Taj konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da po ugovoru uđe u drugu fazzu, gdje će morati da položi bankarsku garanciju vrijednosti 12 miliona EUR, koju bi trebalo da iskoristi za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo oblačno, od sredine dana kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima,...