fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEIB Global će pojačati podršku za zelenu tranziciju i digitalizaciju

EIB Global će pojačati podršku za zelenu tranziciju i digitalizaciju

Tirana, (MINA-BUSINESS) – EIB Global će pojačati podršku zelenoj tranziciji, digitalizaciji i povezanosti na Zapadnom Balkanu, podstičući približavanje EU, poručili su iz Evropske investicione banke (EIB) na samitu lidera Berlinskog procesa, koji je održan u Tirani.

Potpredsjednica EIB-a, Tereza Červinska, istakla je posvećenost banke većoj povezanosti, zelenoj i digitalnoj tranziciji, kao i jačim sistemima obrazovanja i zdravstva u regionu.

Kao jedan od ključnih finansijera Ekonomsko-investicionog plana EU, EIB Global će podržati novi Plan rasta za Zapadni Balkan pojačanim naporima u okviru inicijative Pravična tranzicija, kako bi pomogao regionu da iskoristi mogućnosti koje proizilaze iz energetske tranzicije.

„Naša podrška procesu proširenja EU ne jenjava. Ona doprinosi većoj povezanosti i zelenoj tranziciji, omogućujući regionu da iskoristi pogodnosti koje donose digitalna agenda i jačanje obrazovnog i zdravstvenog sistema. Od 2009. godine EIB je obezbijedila gotovo 11 milijardi EUR za finansiranje investicija javnog i privatnog sektora na Zapadnom Balkanu“, rekla je Červinska.

Finansirali su, kako je navela, transevropske energetske mreže i obezbijedili inkluzivno finansiranje za mala i srednja preduzeća (MSP), investicije koje u fizičkom i ekonomskom smislu povezuju region sa EU i podstiču konvergenciju.

U bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom (EK) i drugim partnerima u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), EIB Global aktivno radi na razvoju održivih investicija, uključujući projekte za uvođenje čiste i obnovljive energije u privatnom i javnom sektoru.

Banka je tokom ove godine već ugovorila investicije u iznosu od preko 700 miliona EUR, poput namjenske kreditne linije vrijedne 100 miliona EUR za finansiranje projekata MSP u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije u Sjevernoj Makedoniji.

Takvi projekti dokaz su riješenosti EIB u cilju podsticanja održivog rasta i unapređenja investicione klime u regionu.

„Svi se slažemo da je potrebno poboljšati upravljanje, pojednostaviti propise, iskoristiti digitalnu tranziciju, ojačati konkurentnost podsticanjem trgovine i povećavanjem uloge privatnog sektora, kao i bržim uvođenjem energije iz obnovljivih izvora. Potpuno smo svjesni da te preporuke nije lako sprovesti, ali vjerujemo da zajedno, između ostalog i kroz Berlinski proces, možemo iskoristiti proces pristupanja kako bismo podstakli konvergenciju i ubrzali napredak regiona ka članstvu u EU”, dodala je Červinska.

Podsticanje regionalne povezanosti i ekonomskih odnosa predstavlja važan element procesa konvergencije.

Tokom ove godine, EIB Global je finansirao dopunske kredite u vrijednosti od 120 miliona EUR za modernizaciju gradskog saobraćaja u Sarajevu i projekat rehabilitacije puteva u Srbiji, koji će saobraćajnu mrežu učiniti bezbjednijom i pouzdanijom i podstaći privredni rast.

Preko EIB Global, ogranka EIB za aktivnosti van EU, banka namjerava da nastavi da podržava modernizaciju ključne infrastrukture za povezanost širom regiona.

To uključuje proširenje željezničke mreže u Albaniji u pravcu Crne Gore, koridora osam u Sjevernoj Makedoniji, dionicu železničkog koridora deset u Srbiji, kao i drumskog koridora 5c u Bosni i Hercegovini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije