fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEfikasno upravljanje zelenom tranzicijom da bude u žiži politika

Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom da bude u žiži politika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom treba da bude u žiži politika zemalja Zapadnog Balkana u narednom periodu, poručila je predsjednica Privredne komore (PKCG) Nina Drakić.

Ona je, kako je saopšteno iz PKCG, učestvovala na Kopaonik biznis forumu, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije.

Tema ovogodišnjeg Foruma je Srbija 2030 – Agenda održivog razvoja.

Iz PKCG kazali su da je skup okupio veliki broj predstavnika poslovne zajednice, međunarodnih organizacija i donosilaca odluka i da se bavio i analiziranjem ekonomskih prilika u regionu.

Drakić je, kako su naveli, govorila o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, sa naglaskom na prevazilaženje izazova vezanih za COVID 19 pandemiju.

Ona je naglasila značaj zelene tranzicije, koju je zdravstvena situacija dodatno učinila hitnom.

Prema riječima Drakić, zelenom tranzicijom na Zapadnom Balkanu nude se značajne mogućnosti, između ostalog, bliže povezivanje sa globalnim lancima vrijednosti okrenutim ka Evropi i pristup značajnim resursima Evropske unije, kao pomoć u finansiranju zelene tranzicije.

“Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom, uključujući i brojne kompromise, treba da bude u žiži politika zemalja Zapadnog Balkana u periodu pred nama”, poručila je Drakić.

To je oblast, smatra ona, za koju je važno da region pokaže spremnost da se mijenja i sarađuje.

Ostali učesnici panela naveli su da su apsolutno saglasni sa tim, kao i sa predlogom da komore, kao podrška biznis zajednici, sada kada pandemija posustaje, treba da pokrenu inicijative za organizovanje poslovnih susreta i rade na intenziviranju unapređenja saradnje.

Drakić je poručila da politika mora pratiti privredu i ekonomski potrebe, a ne obratno, i da to svi činioci u društvima moraju prihvatiti kao činjenicu.

“Nezaobilazna tema panela bila je i kako će se odraziti kriza u Ukrajini na ekonomiju zemalja Balkana”, navodi se u saopštenju.

Drakić je ukazala da ruski i ukrajinski turisti čine 20 odsto ukupnog broja turista, koji posjete Crnu Goru, što čini značajno učešće i u prihodima koje država ostavruje u toj privrednoj grani.

“Nema sumnje da će aktuelna kriza u tom dijelu dotaći značajno našu turističku privredu, koja, kako je to istaknuto i na nedavno održanoj sjednici OU turizma Komore, već traži alternativna tržišta”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je boravak na Kopaoniku bio prilika i za susrete i odvojene razgovore sa predstavnicima domaćina, Evropske investicione banke, kao i brojnim predstavnicima bankarskog i drugih privrednih sektora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije