fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEdukacija o upravljanju finansijama idealna da se pomogne vlasnicima

Edukacija o upravljanju finansijama idealna da se pomogne vlasnicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Edukacija o upravljanju finansijama unutar firme idealna je prilika da se vlasnicima pomogne da finansije razviju na adekvatan način u okviru svog entiteta, ocijenjeno je na obuci koju je Privredna komora (PKCG) organizovala u saradnji sa Addiko bankom.

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, Mladen Perazić, kazao je tokom dvodnevne edukacije pod nazivom Upravljanje finansijama unutar firme i kreditni proces kod banke, da ta obuka sadrži transparentan i jasan pristup finansijskom menadžmentu preduzeća, koji se onda naslanja na proces i razumijevanje finansijskog sektora sa finalnim ciljem uspostavljanja dugoročnog i održivog kreditnog posla.

„Program se bazira na strateškom razumijevanju finansija, koje ima za cilj da nosiocima odluka poboljša razumijevanje korporativnih finansija, sa jedne strane i bankarskog kreditnog procesa i načina razmišljanja, sa druge strane“, naveo je Perazić.

Rukovoditeljka Službe za upravljanje kreditnim rizikom pravnih lica u Addiko banci, Dina Pilica, saopštila je da su, kroz saradnju sa klijentima, posebno sa malim i srednjim preduzećima, prepoznali značaj ovakve vrste edukacije, prije svega u pružanju kreditne podrške, a onda i ostalih bankarskih usluga.

„Ovdje smo na edukaciji naše privrede, postojećih i novih klijenata o finansijskoj pismenosti i kroz ovakvu vrstu edukacije, u saradnji sa drugim finansijskim institucijama želimo da pokažemo da smo im podrška“, poručila je Pilica.

Iz PKCG su saopštili da je predavač je bio Aleksandar Vasilski, savjetnik i edukator klijenata u privredi i finansijskom sektoru, koji je diplomirao 2004. godine na fakultetu Grenoble Graduate School of Business.

Vasilski je profesionalnu karijeru je počeo u Raiffeisen banci, nakon koje je prešao u Erste, a bio je direktor kreditnih rizika za pravna lica. On je 2013. godine osnovao Valor Group, kompaniju koja se bavi profesionalnom edukacijiom i razvojem ljudi.

Vasilski je tokom edukacije, koja se sastojala iz više blokova, prezentovao napredni koncept rada i razumijevanja kreditnog posla. Ujedno, ukazao je na sve alate koji će se koristiti prilikom rada i analize na samim kreditnim zahtjevima.

„Da bi se jedan biznis razvijao u tržišnom smislu fokus je uvijek bio na prodaji i prihodu kao nosiocu uspjeha i razvoja svakog malog ili srednjeg entiteta, dok su finansije nekako bile sekundarne u tom smislu“, rekao je Vasilski.

Prema njegovim riječima, na tržištu nema adekvatne podrške za vlasnike, CEO-ove, ljude koji nijesu profesionalci u finansijama, na koji način da im se taj dio sistematizuje i približi.

„Takav vid edukacije je idealna prilika za vlasnike firme koji su dugo u biznisu da im pomognemo da finansije razviju na adekvatan način u okviru svog entiteta“, naveo je Vasilski.

On je posebno ukazao na važnost bilansa i bruto dobiti koji predstavljaju ogledalo preduzeća na tržištu – odnos prema prodajnom i nabavnom tržištu. Kadu su u pitanju prednosti i opasnosti ekonomije obima, Vasilski je rekao da stabilnu bruto maržu može ugroziti isti nivo fiksnog troška usljed pada prihoda, te da vanredna sfera često mora biti korigovana.

„Ovaj dio treba uskladiti sa bruto dobiti i raditi na stabilnosti finansijskog rezultata, te izračunati održivi otplatni kapacitet“, saopštio je Vasilski.

Prema njegovim riječima, upravljanje finansijama unutar preduzeća igra ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i uspjeha. On je učesnicima edukacije pružio detaljan uvid u strategije koje obuhvataju računovodstvo, kontroling, trezor i strukturiranje finansijskog duga.

Vasilski je kazao da se u prvoj fazi koja se odnosi na računovodstvo fokus stavlja na pripremu poreskog bilansa, praćenje zakonskih propisa te analizu operativnih troškova. U kontrolingu, značajno je izvještavanje menadžmenta, budžetiranje, prognoze te kontroling projekata i investicija.

„Taj segment takođe pokriva efikasno upravljanje rizicima kako bi se osigurao stabilan poslovni rast“, naveo je Vailski i dodao da trezorski aspekt obuhvata analizu Cash Flow-a, upravljanje investicijama te različite analize s ciljem optimalnog upravljanja likvidnošću i investicijama.

On je rekao da se, kada je u pitanju strukturiranje finansijskog duga, moraju pratiti četiri faze, od analize potreba do pozicioniranja banaka.

„Taj proces jasno definiše izvore finansiranja, strukturu duga te ključne faktore poput ročnosti, leverage-a i cash flow analize“, kazao je Vasilski.

On je poručio da taj sveobuhvatni pristup omogućava preduzećima da donose odluke o finansiranju, uzimajući u obzir trenutne potrebe, buduće projekcije i optimalnu strukturu duga. Pravilno upravljanje finansijama postaje ključna komponenta uspješnog poslovanja, dok se istovremeno osigurava stabilnost i održivost.

Iz PKCG su saopštili da je dvodnevna edukacija bila namijenjena vlasnicima/direktorima ili šefovima finansija ili računovodstva, odnosno finansijskim stručnjacima. Program je bio koncipiran tako da vlasnicima koji nemaju nikavo finansijsko predznanje omogući potpuno razumijevanje materije i uvođenje u svijet finansija.

Sa druge strane, zainteresovanima, iskusnim u finansijama i koji se bave tim poslom, program je dao potpuno novu dimenziju pogleda na stvari.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije