fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDuže od mjesec bez odgovora na pismo o namjeri u vezi solane

Duže od mjesec bez odgovora na pismo o namjeri u vezi solane

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Opština Ulcinj već duže od mjesec ignorišu dopis o namjeri kompanije Solana L&L Company iz Ulcinja i švajcarske konsultantske i tehnološke firme za so Salt Partners, o preuzimanju državne solane “Bajo Sekulić”, pišu Vijesti.

Izvršni direktor Solana L&L Company Adrian Gazivoda potvrdio je to i dodao da je očigledno da Vlada nije spremna ni zainteresovana da uloži napore da bi se riješilo pitanje solane. Pismo o namjerama za preuzimanje solane i pokretanje proizvodnje soli u tom preduzeću, Vladi i Opštini je dostavljeno polovinom juna.

“Kako smo i tada kazali, zainteresovani smo za preuzimanje solane „Bajo Sekulić“. U pitanju je najozbiljniji projekat urađen do sada. Mi smo Vladi, nadležnim ministarstvima i Opštini poslali pismo namjere, ali nijesmo dobili nikakav odgovor, a kamoli poziv za pregovore”, rekao je Gazivoda Vijestima.

On je naglasio da je u pitanju višemilionska investicija koju bi ulcinjska kompanija s partnerima iz Švajcarske htjela da realizuje u solani.

“Imao sam neformalni sastanak s predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem i saopštio mu da su partneri iz Švajcarske odmah spremni da dođu na razgovore. Mislimo da je ovo jedinstvena prilika za novi razvoj solane, ali i za cijelu Crnu Goru. Ako ova Vlada nije spremna, onda se nadamo da će neka nova htjeti da se pozabavi ovim pitanjem, koje je strateški i ekološki važno za Crnu Goru i evropske integracije iz poglavlja 27”, saopštio je Gazivoda.

On je naveo da Švajcarci još čekaju jer žele da u partnerstvu sa njegovom kompanijom preuzmu solanu u ovom dijelu Mediterana.

“U pitanju je višemilionska investicija i kompletna revitalizacija solane, s obimom proizvodnje od oko 80 hiljada tona soli na godišnjem nivou. Međutim, poziva od nadležnih nema”, kazao je Gazivoda.

Osnivač kompanije Solana L&L Company iz Ulcinja, koja i danas posluje u Ulcinju i uspješno se bavi proizvodnjom morske soli, je otac izvršnog direktora i jedan od bivših direktora ulcinjske solane Ljubo Gazivoda.

Kako su Vijesti ranije objavile, mlađi Gazivoda je sa predsjednikom švajcarske firme Vladimirom M. Sedivyem zaključio ugovor s ciljem konačnog preuzimanja i daljeg razvoja ulcinjske solane.

“Partneri, Solana L&L Company i Salt Partners, žele da nastave s projektom modernizacije državne solane Ulcinj na temelju studije izvodljivosti i nabavke naprednih tehnologija za ekološki prihvatljivu proizvodnju i preradu morske soli. Oni su spremni da ulože značajna sredstva za realizaciju projekta. Partneri su upoznati i nude rješenja za brojne probleme koje ima solana Ulcinj”, rekao je tada Gazivoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje, CGO

Žrtve bombardovanja Murina 25 godina bez pravde

Podgorica, (MINA) – Civilne žrtve NATO bombardovanja Murina bez pravde su 25 godina od...