fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurović: Ukidanje Fonda PIO bilo bi kockanje sa sudbinom penzionera

Đurović: Ukidanje Fonda PIO bilo bi kockanje sa sudbinom penzionera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukidanje doprinosa ka Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) bi u ovom trenutku bio veliki rizik sa nesagledivim posljedicama po društvo u cjelini, ocijenio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Goran Đurović.

“Najava lidera Pokreta Evropa sad, Milojka Spajića da će ukinuti doprinose ka Fondu PIO, kojim se na najbolji način garantuje sigurnost i stabilnost isplate penzija, nas ozbiljno zabrinjava jer ne vidimo jasnu prihodnu stranu budžeta koja to podržava“, saopštio je Đurović, koji je i ministar ekonomskog razvoja i turizma.

Kako je kazao, ovakav potez bi nas uveo u više stotina miliona EUR minusa koje treba nadoknaditi, ne fiktivnim već stabilnim prihodima koji nikada nijesu jasno predočeni javnosti.

“Ukidanje koncepta međugenerecijske solidarnosti kroz ukidanje doprinosa za penzije bio bi u ovom trenutku veliki rizik sa nesagledivim posljedicama po društvo u cijelini. Sve zemlje svijeta teže da nađu što bolji model održivosti penzionog fonda. U Danskoj i Holandiji imaju ponajbolje modele koji garantuju penzije”, rekao je Đurović.

On je kazao da ne spore da treba raditi na reformi penzionog Sistema, ali u pravcu da bude još sigurniji i stabilniji a ne da ga uvlačimo u zonu rizika bez jasne vizije kako dalje.

“Te reforme zahtijevaju vrijeme pa je najava o brzom ukidanju Fonda PIO potpuno nepromiŠljen potez bez jasne analize”, naveo je Đurović.

On je rekao da svi konstituenti buduće vlasti moraju da znaju da svi oni ulaskom u vlast preuzimaju rizik pomenutih reformi.

“Na kraju još jednom apelujemo da se ovakve stvari ne rade preko noći jer mogu ugroziti kako ekonomsku stabilnost države tako i održivost fonda PIO koju sada imamo”, zaključio je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije