fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐurović očekuje uspješnu turističku sezonu

Đurović očekuje uspješnu turističku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička sezona će biti daleko bolja od prošle, ali je pitanje da li će se dostići rezultati iz rekordne 2019, što bi, ako se desi, bio istorijski uspjeh, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

“Svi trenutni pokazatelji ukazuju da će naš turizam i te kako doprinijeti razvoju ekonomije”, kazao je Đurović u intervjuu Pobjedi.

On se nada da ćemo bez problema “izgurati“ sezonu i da eventualno širenje korone neće negativno uticati na turizam.

Na pitanje sa kojih sve destinacija ove godine očekujemo goste, Đurović je odgovorio da ukrajinsko i rusko tržište postoje.

“Oni odsjedaju u vilama i hotelima i privatnom smještaju, plaćaju zakupe, hrane se po hotelima. Oni su naši gosti. Meni je žao da su u tim okolnostima kod nas, a ne u formi pravih turista, ali mi ih brojčano moramo tretirati kao turiste. Ove godine očekujemo goste iz Skandinavije, Zapadne Evrope, Izraela, Kazahstana”dodao je Đurović.

On je podsjetio da su ukinute vize na 90 dana za Egipat i Saudijsku Arabiju, odakle takođe očekuju veći priliv gostiju.

“Tržište Kazahstana se, na naše iznenađenje, pokazalo dobro. Nijesmo bili svjesni da je to jedan veliki potencijal i to nam je pokazalo da se ne smijemo uvijek vezivati samo za neka tržišta. Postoje mnoge zemlje u svijetu odakle nam mogu doći turisti i to dobroplatežni gosti”, rekao je Đurović.

Na pitanje da li ukrajinski i ruski državljani, koji su pobjegli od rata, u Crnu Goru prenose i svoje biznise, Đurović je odgovorio da ne samo Ukrajinci, već i Rusi “sele“ svoje zdrave kompanije.

“Imamo podatak da je prvih četiri mjeseca bilo 306 miliona stranih investicija što je najviše u zadnjih četiri godine. Imamo ruskih državljana sa Zapada koji nijesu na listi i koji su zbog nekog ambijenta koji je stvoren tamo gdje su živjeli došli da žive ovdje i onda osjećaju Crnu Goru kao prijateljsku zemlju. Nemaju predrasude i lijepo im je ovdje. Mogu obavljati posao online”, kazao je Đurović.

Govoreći o regulisanju privatnog smještaja i smanjenju sive ekonomije, Đurović je naveo da je to veliki problem koji datira već 30 godina i da za ovu sezonu teško da mogu šta da urade.

“Radićemo sve da za sljedeću budemo koliko-toliko spremni. Inspekcijske službe su tu od presudne važnosti i sada tražimo zakonski okvir da one mogu da pokucaju na vrata kuća i uđu u privatni prostor. To je bilo jedno od pitanja na Savjetu za konkurentnost jer se tu krije jedan veliki rezervoar sive ekonomije”, poručio je Đurović.

Na pitanje da li je optimista kada je u pitanju rješavanje problema preuzimanja Željezare, Đurović je odgovorio da smatra da će se problem te kompanije riješiti do septembra.

“Vlada je spremna da jednim dijelom postane suvlasnik ove firme i na taj način pomogne Miodragu Daki Davidoviću da preuzme fabriku. Tu nije u pitanju samo fabrika i preuzimanje, važna je i cijena struje i to nije nevažno pitanje”, kazao je Đurović.

Govoreći o tome da li je posjetio investitore najvećih turističkih kompleksa i koje su sve biznis barijere, Đurović je odgovorio da su naslijeđeni mnogobrojni problem i da je Crna Gora stvorila nepovoljan ambijent za investitore.

“Mnogi od njih, koji su htjeli da ulažu, bili su obmanuti nekim obećanjima, uslovima, rokovima. Na dnevnom nivou imamo komunikaciju i moramo da stvorimo povoljni poslovni ambijent gdje će investitori biti zadovoljni. Što se tiče Luštice bej, Portonovog, Porto Montenegra sada imaju, u bilo koje doba dana i noći, kontakt sa mnom.”, saopštio je Đurović.

On je, komentarišući kako rat u Ukrajini utiče na zalihe hrane širom svijeta, kazao da u Crnoj Gori neće biti nestašice.

“Skoro sam imao uspješan razgovor sa crnogorskim privrednicima i jako sam zadovoljan sa trgovačkim lancima i uvoznicima. Zahvaljujem im se na kooperaciji. Pokazali su jednu dozu odgovornosti prema državi i nadam se da ćemo uskoro potpisati određeni memorandum i sporazum gdje će se svako od njih obavezati da, dok ne definišemo robne rezerve, ima kod sebe rezerve određenih vrste proizvoda”, rekao je Đurović.

On je dodao da će se u narednom periodu definisati te vrste proizvoda.

“Što se tiče goriva, najave iz Jugopetrola su takve da ne očekujemo problem. Ne snabdijevaju se iz Rusije već imaju druge izvore i imaju svoje rafinerije. Ne očekuju neke vanredne potrese”, naveo je Đurović

Prema njegovim riječima, premijer Dritan Abazović je posjetom Srbiji otvorio vrata za nabavku ulja, brašna i drugih osnovnih namirnica.

“Međutim, naši trgovci su agilni. Ako nema Srbija oni će naći trgovačke puteve sa Hrvatskom, Bosnom, Sjevernom Makedonijom, gdje je otvoreno snabdijevanje, pa nećemo imati problema. Apelujemo da se ne stvara panika i vještačke zalihe. Ne stvarajte paničnu potrošnju koja nije potrebna”, poručio je Đurović.

On je rekao i da se nada da će auto-put biti otvoren 13. jula.

“Znam da se radi na tome i to je input da se sjever “oživi“. Ja mislim da se potencijali turizma i ekonomije kriju u sjeveru i zbog toga ćemo staviti fokus na promociju sjevera. Fokus je razvoj sjevera i auto-put može da bude odskočna daska za seoski, agrarni, jezerski turizam”, saopštio je Đurović.

Govoreći o Svetom Stefanu, koji ni ove godine nije otvoren, Đuroivić je rekao da mu je žao što je do toga došlo i da misli da je kompromis mnogo bolja varijanta nego sud.

“Nažalost zatekao sam takvo stanje i arbitražni process, ali apelujem na dogovor ukoliko postoji volja, a sa naše strane postoji volja u zakonskim okvirima. Voljni smo da probamo da nađemo što prije rješenje koje će biti na obostranu korist”, naveo je Đurović.

On smatra da arbitražni proces limitira sve moguće.

“Bilo što da uradimo, ili mi ili oni, možemo da narušimo taj proces. Tu samo advokati dobro prolaze. Očekujemo da tokom ljeta imamo makar preliminarne odluke arbitraže i iskreno vjerujem da je Crna Gora u boljoj poziciji, ali mislim da gubimo i jedni i drugi”, zaključio je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije